Zoete wraakvogels

De eerste ronde van het nieuwe seizoen stond in het teken van wraak. Vorig seizoen hadden we tegen dezelfde sympathieke tegenstander thuis een gewonnen wedstrijd laten verzanden in  een gelijkspel.

Nu speelden we de uitwedstrijd in een clubhuis van de vogelvereniging van Moerkapelle. Vandaar de titel en thema van dit verslag.

Jan was al eerste klaar. Na een rustige opzet begon zwart zijn damevleugel te verzwakken. Een verdwaalde toren was de pechvogel en werd neergeschoten, waarna Jan snel het genadeschot gaf (0-1).

De mooiste partij van de avond werd gewonnen door Tjerk-Peter. Hij kreeg een al gauw een zware aanval over zich heen. Ik zag het somber in, maar Tjerk-Peter bleek een slimme vogel te zijn en ontworstelde zich onder de druk uit.

In de omschakeling scoorde hij het punt (½-2½).

De tweede remise kwam op het conto van Bert. Ik begon de partij zo lustig als een vogeltje dat koe heet en stond na de opening onder grote druk. Ik dacht me hieruit te bevrijden, maar verloor hierbij een pion. Dat moest de genadeklap zijn, maar mijn tegenstander dacht te kunnen afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Dat was het gelukkig niet, want ik kon dankbaar gebruik maken van de theorie van de schaaklessen die ik wekelijks geef. Remise dus (1-3).

Dat was een mooie tussenstand zo halverwege, maar deze marge hadden we ook al nodig.

Feike, Ryan en Paul stonden minder en bij Steef kon het alle kanten op.

Paul hield het inderdaad niet droog. Na de opening kreeg hij enige druk op de hechte zwarte stelling, maar hij kon niet doordrukken. In tegendeel, pionverlies en tijdnood maakten van hem een vogel voor de kat (2-3).

In tijdnood viel de eerste meevaller aan bord 1. Feike had na de opening goed spel, maar verloor ergens een pion. In tijdnood werd zijn tegenstander een vogel die zo vroeg zingt voor de poes. Hij gaf de pion weer terug, waarna de vrede werd getekend (2½-3½).

De gelijkmaker werd gescoord aan het bord van Ryan. Na de Caro Kann-opening stoven beide  spelers af op  de vijandelijke koning. Ryan op de koningsvleugel, zijn tegenstander op de damevleugel. De laatste schoot sneller op dan Ryan, zodat Ryan al snel moest keepen. Zijn tegenstander dacht bij zichzelf: “God spijst de vogels, maar ze moeten er om vliegen” en nam dus uitgebreid de tijd om zijn aanval te verzilveren.

Helaas was het verlies onafwendbaar (3½-3½).

En toen waren alle ogen gericht op Steef. Ook hij kwam onder zware druk, een ver opgerukte b- en c-pion. Zijn tegenstander offerde een lopen om één van die twee jongens te laten promoveren, maar Steef bleef rustig en dacht: “Kleine vogels, kleine nesten”.

Hij wikkelde af naar een glad gewonnen toreneindspel. (3½-4½).

Een krappe, maar belangrijke overwinning tegen een sterke tegenstander. Of we dit seizoen de hoofdvogel zullen schieten? Daarvoor is Parijs nog veel te ver weg en immers pas in mei leggen alle vogels pas een ei. Of vangen de vroege vogels de dikste wormen? We zullen het zien!

Moerkapelle 1Barendrecht/
IJsselmonde 1
Vroegindeweij, Wouter1991Liefrink, Feike      2011½ -½
Ommeren van, Gerard2021Ockeloen, Iroy      2000½ -½
Vroegindeweij, Martijn1745Vermeulen, Jan18960-1
Elteren van, Jesse1900Bergakker, Steef18710-1
Vroegindeweij, Maarten1849Staal, Ryan18321-0
Nieuwlaat, Andre1836Bruijn de, Tjerk-Peter  18200-1
Haan de, Marcel1720Planken, Paul    18141-0
Luinenburg, Arno1880Drolenga, Bert1775½ – ½
186818773½-4 ½