Sliedrecht 2 – Barendrecht / IJsselmonde 1: De laatste loodjes

In de laatste ronde van het seizoen stond kampioenskandidaat Sliedrecht 2 op het programma. Op donderdag 26 maart traden we vrijwel volledig aan, alleen André was vervangen door Jean Peter, de man in vorm.

Voor ons stond er niets mee op het spel, voor Sliedrecht des te meer: winst of gelijkspel betekende voor hen het kampioenschap.
We gingen niet met lood in onze schoenen naar Sliedrecht. Gekscherend hadden we van te voren gedroomd over grote sommen smeergeld, maar aangezien deze niet werden aangeboden besloten we vol voor de overwinning te gaan.

Het begin was niet zo goed. Zo halverwege die avond zakte de prognose op mijn plus-min-lijstje steeds verder weg: van een verlies van 4½-3½ naar 5½-2½. Net over de helft van de avond schatte ik alleen mijn partij als beter in, terwijl Iroy, Bart en Jean-Peter gelijkstonden. De overige vier spelers stonden minder tot slecht.

Bert wist inderdaad zijn partij te winnen. In een Siciliaan gaf ik zwart de eerste kans op aanval. Toen hij op het beslissende moment, zo rond de 20e zet, even aarzelde, gaf hij mij de kans om de zwarte koning vol met lood te schieten (1-0).

Steef was als tweede klaar. Hij kwam goed uit de Hollandse opening en viel aan op de koningsvleugel. Dit kostte hem veel bedenktijd en dat brak hem op. Hij liet wit terugkomen in de partij en legde vervolgens het loodje 1-1).
Bart bracht ons weer op voorsprong. Aanvankelijk ging de strijd gelijk op, totdat Bart moeite kreeg zijn koning in veiligheid te brengen. De witte aanval zag er dreigend uit en ik hield mijn hart vast. Bart slaagde er gelukkig in zijn verdediging te combineren met venijnige aanvalskansen tegen de vijandelijke koning. Hij verzon een mooi torenoffer waarna de witte stelling uit het lood stond, met als gevolg dame- en partijwinst (2-1).

Tjerk-Peter wist in een wisselvallige partij, zoals gebruikelijk, mijn prognose te weerleggen. Hij verloor al snel een kwaliteit, maar wist deze weer terug te winnen. Vervolgens kwam hij een kleine kwaliteit achter (toren tegen loper+paard), waarna wit zijn loper offerde voor promotie van een vrijpion. Tjerk-Peter moest zijn toren tegen deze promovendus ruilen en stond dus een paard achter, maar gelukkig wist hij in de tussentijd alle pionnen van het bord te eten. Remise was onvermijdelijk, dus doorgaan was lood om oud ijzer (2½-1½).

Robbert wist onze voorspong verder uit te breiden. Ook hij kwam slecht uit de opening, maar zwart slaagde er niet in om door te drukken. Integendeel, Robbert nam langzaam het initiatief over. Met het sterke 27.De1 werd de zwarte stelling uit het lood geslagen. De witte stukken drongen hierna vernietigend binnen (3½-1½).

Toen hadden we nog maar 1 puntje nodig voor de winst, maar Iroy en Feike bleven minder staan, waardoor het er naar uit zag dat de partij van Jean-Peter de beslissing moest brengen.

En zo ging het inderdaad.
Iroy probeerde na een rustig begin een koningsaanval op poten te zetten, maar dat kostte hem zoveel tijd dat de tijdnood een te grote loden last bleek te zijn (3½-2½).
Feike liet weer eens zien waarom hij onze sterkste speler is. Hij kwam slecht uit de opening en verloor een kwaliteit ondanks veel tijdverbruik. Hierna rechtte hij de rug, streed voor iedere meter en soldeerde als een volleerde loodgieter ieder gaatje in zijn stelling dicht. Een heel benauwde remise derhalve (4-3).

De partij van Jean-Peter moest dus inderdaad de beslissing brengen. Aanvankelijk ging de strijd gelijk op. Jean-Peter zocht vergeefs naar aanknopingspunten, waarna wit dreigend door het centrum opkwam. Jean-Peter wist zijn tegenstander af te leiden met een counter op de damevleugel, waarna een remise-achtig eindspel resteerde. Helaas wogen voor Jean-Peter de laatste loodjes het zwaarst. In tijdnood verloor hij de controle over de stelling en kon hij opgeven (4-4).

Een benauwd en terecht gelijkspel tegen de nieuwe kampioen, in een wedstrijd waarin beide teams kansen lieten ligen. Uiteindelijk kunnen we tevreden zijn met de vierde plaats, een van de hoogste klasseringen uit onze clubhistorie.

sliebar2015.jpg

3 gedachten over “Sliedrecht 2 – Barendrecht / IJsselmonde 1: De laatste loodjes”

1. Die opening van mij bleek veel beter dan ik achter het bord vermoedde. Ik voerde in het middenspel alleen de winnende combinatie niet helemaal goed uit, waardoor ik een kwaliteit achterkwam ipv de partij simpel won. Mijn tegenstander wist gelukkig niet hoe je zoiets moet aanpakken en het scheelde weinig of ik had nog op winst kunnen spelen. Sliedrecht is door het oog van de naald gekropen.

2. Na mijn counter op de damevleugel stond ik voor mijn gevoel minimaal gelijk. En hij 10a20 seconden op de klok en ik 2,5 minuten. Dus ogen dicht en uitschuiven. Na foutieve dameruil hield hij paard en sterke loper en ik 2 paarden en elk wat pionnen. Ik keek vooral naar de klok maar die tijd liep alleen maar op 🙁 Voor ik het het wist moest ik met 2 kreupele paarden 2 verbonden centrumpionnen tegenhouden. Door stom vorkje verloor ik nog paard en toen was t over. Toen hoorde ik dat t 4-4 was, sliedrecht blij, ik balen

3. Mannen,

Het is weer een mooi seizoen geworden! Een 4e plek in een sterk veld is een heel mooi resultaat. We hebben tot het eind meegespeeld voor de bovenste plekken. Dank allen voor jullie inzet!

Groet van een trotse teamleider,

Tjerk-Peter