Overschie 2 – Barendrecht / Ijsselmonde 1: Moeilijk

In de derde ronde togen we naar Overschie. Spelen wij in Barendrecht in een Klachthuis, zij vertoeven in Het Prachthuis. En het was inderdaad heel gezellig daar. Wel wat warm trouwens en dat werd er in de loop van de avond niet beter op. Maar verder geen klagen over deze locatie.

We traden voltallig aan en hadden de opdracht om niet alleen te winnen, maar ook te denken aan ons doelsaldo. En deze combinatie bleek al lastig genoeg tegen het moeilijke Overschie.
Niet vreemd was dan ook dat halverwege de avond mijn plus-min-lijstje afwisselend 4½-3½ aangaf voor beide partijen.

Wij namen de leiding door een ouderwetse overwinning van André. Zijn eerste overwinning dit seizoen was er eentje om in te lijsten. Toen wit de verkeerde kant op rokeerde kwam het witte koninklijk echtpaar in een hachelijke situatie terecht. André maakte het onverbiddelijk uit en versmaadde zelfs damewinst! (1-0). Speel maar na!

Tjerk-Peter breidde de voorsprong uit naar 2-0. Zo vlak na de opening had zijn tegenstander vage aanvalskansen, maar Tjerk-Peter gaf geen krimp. Hoe hij won heb ik niet gezien door mijn eigen besognes, maar het moet ongetwijfeld een fraai punt geweest zijn. Ook is het natuurlijk gunstig voor zijn beroerde ELO-score.
Mijn eerder genoemd besognes zorgden er voor dat ik het verder scoreverloop volledig heb gemist. Dat was niet zo erg geweest als Bert, ik dus, had gewonnen. Maar ik slaagde er in een prachtstelling, met +3 op mijn siliconen vriend, en bovendien een half uur meer op de klok, alsnog de nek om te draaien. De winnende manoeuvre zag ik wel, maar ik leidde hem verkeerd in met een onterecht stukoffer.
Het moeilijkste van het schaken blijft het winnen van een gewonnen stelling…..

Omdat ik het verdere chronologisch verloop niet kan reproduceren, hanteer ik nu maar de omgekeerde bordvolgorde.
Adrie aan bord 7 mishandelde zijn opening, een pijnlijk verzwakkende g2-g4, en kwam heel erg moeilijk tot verloren te staan. Hij wist zich miraculeus en ternauwernood uit de problemen te worstelen en haalde een moeizame remise.

Robbert scoorde aan bord 5 weer eens een onnavolgbaar punt. Hij bewees maar weer eens hoe belangrijk gezonde ontwikkelingszetten zijn. Ze waren voldoende om de zwarte stelling uit elkaar te spelen. Rokeren hoefde pas op de 29e zet toen het pleit al beslecht was. Zwart ging niet lang hierna beroerd door zijn vlag.
Robbert is nu met een 100% score topscorer van onze klasse. Klasse!

André hadden we al gehad, dus belanden we aan bij bord 3 met Iroy aan het roer. Hij had eerst het centrum in handen, maar dat werd effectief aangevallen. Uiteindelijk belandde hij in een paardeneindspel met een hinderlijke minuspion. Dat was helaas niet meer te redden.
Steef kwam er aan bord 2 helaas ook niet aan te pas. Een vervelende initiatief op de damevleugel bezorgde hem een lastige avond. Te lastig, zoals bleek.

Als u goed heeft meegeteld staan we nu op 3½-3½ en is het eerste bord doorslaggevend. Het werd een spannende pot met twee partijen die allebei op de koningsvleugel aanvielen. Feike won en brak hiermee met zijn vervelende gewoonte om bij teamwinst zelf te verliezen.

Een moeizame overwinning dus. We staan nu gedeeld bovenaan met Spijkenisse, dus hopelijk gaat het de volgende wedstrijd ietsjes beter.

Schermafbeelding 2017-12-01 om 16.29.55