Gepromoveerd!

Het tweede team is afgelopen maandag gepromoveerd! De doelstelling voor dit seizoen is verwezenlijkt! Gefeliciteerd!

Onze laatste wedstrijd tegen HZP Schiedam van afgelopen maandag was vooral spannend. De voorsprong op onze directe concurrent Erasmus was voor aanvang van de laatste ronde maar één bordpunt. In de wetenschap dat Erasmus pas vrijdag behoeft te schaken, was een goede score tegen HZP Schiedam voor ons van belang voor het kampioenschap. We hebben met 5,5 – 2,5 gewonnen. Dit betekent dat we de druk voor Erasmus behoorlijk hebben opgeschroefd.

 

Schermafbeelding 2018-03-20 om 21.12.56

 

Op bord 1 speelde Rinus tegen Hans Schrumpf. Uiteraard was er eerst een opening, gevolgd door vast en zeker een scherp middenspel en dan uiteindelijk het eindspel. En daar werd het nu juist lastig voor Rinus. Beide nog vijf pionnen, maar Rinus had de beschikking over twee torens tegen één dame van zijn tegenstander. Bijzonder lastig maar Rinus kennende; rekenen, tellen, rekenen, tellen en nogmaals natellen! Helaas geen enkele combinatie zou winst opleveren voor Rinus. Remise was het hoogst haalbare voor zwart en wit accepteerde het aanbod.

Op bord 2 speelde Jan Vermeulen met wit tegen Gerard Turkenburg. Jan heeft tot nu toe in de competitie nog maar een half puntje weggegeven en was dat afgelopen maandag niet nogmaals van plan. Als één van de eerste wist Jan het volle punt binnen te halen. Met 6,5 uit 7 is Jan zeker van een mooie top-drie klassering bij de individuele scores.

Op bord 3 speelde Ron tegen Piet Hofstee. De altijd opgetogen Piet had er zin in! Wellicht de mooiste partij van de avond waarbij Ron enig voordeel leek te hebben in het eindspel. De stukken van Ron werkte prima samen en een vooruitgeschoven pion bezorgde Piet vast menig kopzorg. Jammerlijk liet Ron zich verleiden tot het afruilen van zijn sterke dame waardoor ieder strategisch voordeel direct was verdwenen. Nadat Ron de teamcaptain aangaf dat hij de stukken ongeveer vijf centimeter boven het bord zag vliegen, is wijselijk remise overeengekomen. Zou trouwens het gebruik van 6 Advil wel toegestaan zijn volgens de dopingsregels van de KNSB?
Op bord 4 speelde Ed tegen Jan Verveen. Ed was vastbesloten om vanavond te winnen! Vol goede moed opende Ed agressief. Eigenlijk altijd in de aanval en nooit in de problemen gekomen. Een overwinning zou verwacht kunnen worden. Helaas wilde Jan hier niet aan meewerken en verdedigde stug zijn positie. Ook toen in het eindspel, met twee gelijke lopers en ieder vijf pionnen, de oppositie bij wit leek te liggen wist Jan alle mogelijk opties van wit te pareren. Een remise was een terechte uitslag.

Op bord 5 speelde Robert tegen Marco Zwanenburg. Robert trof het niet met Marco, wellicht één van de meest gedreven, stugge en volhardende speler van HZP Schiedam. Aangezien Robert de opdracht had meegekregen dat hij moest winnen, speelde Robert vanaf het begin vol op de winst. Kennelijk was Marco met eenzelfde doel afgereisd naar Barendrecht, want ook Marco ging vol in de aanval. Beide spelers zorgden voor een prachtige schaakthriller! Tegen twaalf uur waren zij het die als laatste speelden en zodoende de eindstand bepaalden. Het stond op dat moment 5,5 – 1,5 voor Barendrecht. Een remise zou voor Barendrecht wel prettig zijn om de druk op Erasmus maximaal te houden. Robert bood dan ook remise aan in een stelling die nog alle kanten op kon. Maar zoals verwacht sloeg de gretige en zelfverzekerde Marco het aanbod af. Zou Marco ooit wel eens een remise hebben geaccepteerd? In tijdnood kon Robert niet voorkomen dat dat hij met 0 punten achterbleef.

Op bord 6 speelde John tegen Eric Emor. Ook John wilde graag winnen en probeerde al snel na de opening voordeel te halen uit zijn ontwikkelingsvoorsprong. Eric speelde enigszins behouden waardoor John het initiatief kreeg. John wist met een breekzet de aanval te starten op de dame vleugel. De aanval leek echter niet door te zetten en even was er wellicht de gedachte bij John om ook op de koningsvleugel ten aanval te gaan, f4 werd voorbereid! Gelukkig kwamen toen de wijze woorden van Dolf Meijer nog maar eens voorbij. Niet op twee vleugels tegelijk aanvallen als dat niet nodig is! Precies, terug naar de damesvleugel en alles op de aanval. John bezette zowel de b-lijn als de c-lijn met de torens en Eric probeerde koortsachtig om al zijn stukken zo dicht mogelijk bij elkaar in één vierkant te zetten. Het zag er in ieder geval bijzonder uit en kon ook niet goed aflopen voor zwart. Nadat John zijn twee torens op de zevende rij wist te plaatsen kon Eric stukverlies niet meer voorkomen. Mooie pot van John maar ook wel een iets te behoudende tegenstander.

Op bord 7 speelde Pieter, ons jeugdtalent, tegen Jan Hennevanger. Vanaf de eerste zet ging de trukendoos van Pieter weer open. Een schijnaanval werd keurig door Jan doorzien en leverde geen voordeel op voor Pieter. Echter de positie van de stukken van Pieter werd steeds beter en zijn tegenstander zag geen kans om mooie velden voor zijn stukken te vinden. Al vrij snel wist Pieter de druk zo op te voeren dat er geen ontkomen meer aan was voor Jan! Het eerste punt en daarmee onze promotie was door Pieter veiliggesteld! Top!

Op bord 8 speelde onze vaste invaller en meesterschaker Wim van Schelven tegen Christoph van Gorsel. Christoph kreeg schaakles van Wim! Binnen tien minuten had Wim een zeer tevreden blik in zijn ogen. Dit varkentje zou hij wel eens even wassen. En zo gebeurde het ook! Wim heeft Christoph echt letterlijk alle hoeken van het bord laten zien! Iedere zet van Christoph was een versterking van de positie van Wim. Stuk voor stuk, pion voor pion van zwart verdween van het bord. Met een kleine lach werd het remise aanbod van Christoph vriendelijk geweigerd. Drie zetten later konden de stukken in de schaakkist! Prachtig!

Met een 5,5 – 2,5 overwinning hebben we de druk voor Erasmus in stand kunnen houden. Aanstaande vrijdag mag Erasmus het opnemen tegen onze schaakvrienden uit Overschie. Erasmus heeft 6,5 bordpunt nodig om kampioen te worden! Hup, hup, Overschie!

Één van de teamleden (Bram de Knegt?) van Erasmus kwam nog even kijken naar het resultaat van onze wedstrijd. Natuurlijk werd Bram gastvrij ontvangen. Een paar drankjes later zagen de teamleden van Barendrecht hun kans schoon om het te proberen! Helaas ging Bram niet in op de uitnodigingen om erelid te worden van Barendrecht of het in het vooruitzicht stellen van een mooi fles wijn bij een bepaald persoonlijk resultaat tegen Overschie!

Aanstaande vrijdag valt de beslissing om het kampioenschap, maar de hoofdprijs voor ons is al binnen; We zijn gepromoveerd! Proficiat!

Overschie en natuurlijk ook Erasmus veel succes aanstaande vrijdag!

Eén gedachte over “Gepromoveerd!”

  1. Mannen van tweede, gefeliciteerd met de promotie en misschien zit er nog meer in!

Reacties zijn gesloten.