FalenPijn

Op Valentijnsdag stond De Pionier 1 op het menu. Een gevaarlijke tegenstander, want samen met Charlois Europoort 2 en ons team hebben we gedrieën de hoogste gemiddelde rating van niet alleen onze klasse, maar ook van alle eerste en tweede klassen.

Het beloofde spannend te worden en dat werd het ook. Rond elf uur stond er een 4-4 op mijn prognoselijstje. Feike had inmiddels gewonnen en plusjes stonden bij Martin en Jan. Robbert en Steef taxeerde ik op ongeveer gelijk terwijl Iroy, Bert en Adri het zwaar hadden.

Feike scoorde dus de 1-0 in een partij waarin hij langzaam beter kwam te staan totdat een blunder van zijn tegenstander het einde bespoedigde:

Adri verloor. Hij probeerde een koningsaanval op te zetten, maar deze smoorde in een zwarte counter door het centrum. Kwaliteitsverlies en een aanhoudende zwarte druk deden de rest (1-1).
Bert scoorde in eigen doel. Mijn geliefde Ben-Oni was ook een favoriet van mijn tegenstander. Hij wist dus precies hoe hij mij de mond moest snoeren (1-2).
Martin scoorde de gelijkmaker. Pionwinst wist hij geruisloos om te zetten in een punt (2-2).

Met deze tussenstand begonnen we aan de tijdnoodfase. Iroy en Robbert kwamen steeds slechter te staan, maar Steef en Jan moesten de 4-4 mogelijk maken.
Dat gebeurde helaas niet.

Steef stond inderdaad goed. Na de opening greep hij het initiatief op de koningsvleugel en een vrijpion in het centrum beloofde veel. In tijdnood zag Steef niet hoe het verder moest waarna het punt werd gedeeld (2½-2½).
Iroy wist het inderdaad niet droog te houden, Zijn sterke tegenstander wist zich langzaam maar zeker door het centrum een weg te banen naar de koning van Iroy (2½-3½).

De volgende teleurstelling viel aan het bord van Jan. Hij stond huizenhoog gewonnen met alle zware stukken midden in de vijandelijke stelling, maar hij wikkelde verkeerd af. Hij verkoos winst van een kwaliteit boven verdere opvoering van de druk. Helaas bleek het zwarte loperpaar voldoende tegenwicht te bieden aan de toren en loper van Jan (3-4).
Ook Robbert hield het niet droog. In de uitvluggerfase drongen de vijandelijke stukken zijn stelling binnen met verlies van2 pionnen als gevolg. Dat was teveel van het goede (3-5).

Zo werd Valentijnsdag een FalenPijndag, zijn we gezakt naar de tweede plaats en staan weer met beide benen op de grond. We moeten maar hopen dat de Pionier in de volgende ronde ook tegen Charlois Europoort  weet te stunten.