Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

In de tweede ronde traden we in de Nieuwe Nachtegaal aan tegen Shah Mata 2, dat het als wij de eerste ronde met 4½-3½ had gewonnen.

Oh jee!, dacht ik toen ik de naam van de locatie zag.
Na de vogelvereniging van Moerkapelle van de eerste ronde nu weer een vogelhonk en hopelijk wordt er dit keer niet gezongen!
Dat laatste viel gelukkig mee.

Hoewel, Iroy zong het hoogste lied en was verrassend als eerste klaar. Meestal laat hij zich rustig in tijdnood komen om daarna zijn tegenstander dol te draaien. Maar nu dus niet. Na de opening keek hij met zwart tegen 2 sterke witte centrumpionnen aan, maar hij liet hun zwakke kant zien. Een verdwaalde toren op h6 werd het volgende slachtoffer, waarna de overige stukken ook spoedig in de doos konden (0-1).

Het tweede punt volgde snel. Tjerk-Peter handhaafde zijn 100% score. Na een Konings-Indisch-achtige opening kreeg hij een mooi initiatief op de koningsvleugel. Nadat deze verwaterde offerde hij zijn dame tegen 2 torens. Eén van deze kastelen drong de witte stelling binnen en toen een witte loper weigerde om voor het zingen de thuisbasis te verlaten was deze loper de klos. Hierna kwam het einde snel (0-2).

Dit mooie begin werd tenietgedaan door Bert. Omdat ik de volgende ochtend vroeg op moest probeerde ik eens een schaakavondje zonder koffie. Dat dus nooit weer! Ik had grote moeite me te concentreren, zong een toontje lager en zag amper wat. Hierdoor kon wit rustig zijn gang gaan (1-2).

Jan breidde de voorsprong gelukkig weer uit. Na een beroerde opening keek hij tegen een slechte pionnenstructuur aan. Maar plots ging er een nachtegaal op zijn schouder zitten en won hij een pion die hij rustig verzilverde (1-3).

Net als de eerste ronde halverwege een mooie 3-1 tussenstand dus en de resterende 4 partijen beloofden meer. Feike en Steef stonden heel goed, Ryan had een pluspion met ongelijke lopers en alleen Paul stond bedenkelijk.

Paul hield het inderdaad niet droog.  Hij probeerde een actie op de damevleugel, maar werd gecounterd op de koningsvleugel. Omdat zijn koning in het centrum bleef staan werd de stelling heel onoverzichtelijk. En dan is het niet handig om hetzelfde deuntje te zingen door weer in grote tijdnood te komen. Deze deed hem inderdaad de das om. (2-3).

Nog geen man overboord, want de overige 3 partijen beloofden minimaal 2½ punt. Toch?

Nee dus, want Steef werd het slachtoffer van de koekoeksklok. Hij wist langzaam maar zeker een erg goede stelling op te bouwen. Zijn toren drong de witte stelling binnen en de witte koning werd in een hoekje gedreven door de zwarte pionnen op de koningsvleugel. Terwijl de tijd op klok langzaam wegtikte wist wit tegenkansen te krijgen. En terwijl Steef rustig nadacht over het vervolg, viel zijn vlag.
Tot zijn verbazing kreeg hij er geen extra tijd bij na de 40e zet, iets wat hij wel gewend was na een toernooi op Kreta. Welkom bij de RSB Steef! (3-3).

Ryan kreeg met wit een Aljechin om zijn oren. In het midden spel ontstond er een leuk optisch pionnentrio bestaande uit 2 zwarte pionnen op d4 en d6 en een witte pion er tussenin. Toen het trio was opgeruimd stond Ryan dus een pion voor. Helaas maakte deze zwaluw nog geen zomer en zorgden de ongelijke lopers en een actieve zwarte koning voor voldoende compensatie  (3½-3½).

En toen moest Feike de overwinning uit het vuur slepen. Na veel activiteit op de damevleugel wist hij met actief spel een pion te veroveren. Later kwam er nog eentje bij waarna hij de partij rustig uitschoof. Hij kon het lang uitzingen door zwart met zetdwang-achtige motieven langzaam maar zeker steeds verder achteruit te duwen (3½-4½).

Weer een krappe overwinning van 4½-3½. Het kon minder.

Shah Mata 21732Barendrecht/
IJsselmonde 1
18773½-4½
Gordt Dillie la, John1865Liefrink, Feike      20280-1
Oosterom van, Cees1774Ockeloen, Iroy      20000-1
Bootsma, Nick1770Vermeulen, Jan18960-1
Vlokhoven van, Franka1654Bergakker, Steef18711-0
Willemse, Chris1661Staal, Ryan1809½ – ½
Koorevaar, Teun1699Bruijn de, Tjerk-Peter  18200-1
Zaydulidi, Kristian1799Planken, Paul    18141-0
Langstraat, Wim1631Drolenga, Bert17751 – 0