Dammen !

“Ga maar dammen!” was de goede raad van Tjerk-Peter aan Feike toen deze klaagde over zijn slechte vorm dit seizoen. Dat was natuurlijk vloeken in de kerk, maar verdamd! Feike won eindelijk weer eens een partij.
Misschien moeten meer spelers van het eerste team dit advies maar eens opvolgen, want voor de tweede achtereenvolgende keer werd een wedstrijd ruim verloren.

In de vijfde ronde moesten we tegen koploper De IJssel. Adri Helfrich was nog steeds niet hersteld van zijn gebroken been, zodat André kon invallen. Normaal probeer ik het chronologische scoreverloop aan te houden, maar mijn partij eiste zoveel aandacht dat ik het scoreverloop op de andere borden niet heb kunnen volgen. Vandaar dat ik de bordvolgorde maar aanhoud.

Feike had aan bord 1 inderdaad veel baat bij de goede raad van Tjerk-Peter. Na een ogenschijnlijke lastige opening met ronde 10e zet veel druk op zijn stelling, bewees hij dat het allemaal wel mee viel. Feikes tijdnoodcadeautje op de 37e zet gaf wit even later onuitgepakt weer terug.

Iroy kwam er dit keer niet aan te pas. Na een snelle ruil van de dam (es) verloor hij een kleine kwaliteit. Zijn toren was geen partij voor de 2 hongerige zwarte paarden die de witte stelling kaalvraten. Jan had ook al zijn dag niet. Ook op zijn bord werden de dam (es) snel geruild. Hierna had hij moeite zijn stukken te ontwikkelen. Een sterke pion op e4 kon onvoldoende tegengas geven. Hoe hij heeft verloren heb ik niet meer gezien Robbert heeft vroeger ongetwijfeld veel gedamd. In een prachtige partij wist hij zich te onttrekken aan de malaise om hem heen. Een plaatje van een partij!!


Steef zette zijn trieste gewoonte van dit seizoen door. Weer een goed opgezette partij, weer een schot in eigen doel.
Invaller André paste zich moeiteloos aan aan zijn teammaten. Zijn pogingen tot initiatief strandden al snel, maar er was nog geen man overboord. Totdat hij in gelijke stelling zomaar een dure kwaliteit weggaf.

Bert leek het goede pad te zijn ingeslagen. De hele partij had ik een licht voordeel, totdat mijn tegenstander in de tijdnoodfase instortte.
Mijn dam (e) en paard snoepten een aantal pionnen mee en een vrijpion stormde onder hul leiding naar voren. Op het moment suprême promoveerde ik in gewonnen stelling (+13 !) deze pion tot een tweede dam (e), maar dat bleek tot mijn groter schrik een zet te vroeg. Ik had even overzien dat zijn dam(e) eeuwig schaak kon forceren.
Tjerk-Peter had weinig aan zijn goede advies aan Feike. Hij probeerde het wel, maar de remise bleek onvermijdelijk.

Een snelle rekensom leidt tot een 5-3 verlies. Het seizoen was toch al over voor ons, maar de komende twee ronden moeten we het verdere verlies van ratingpunten maar eens indammen.

Eén gedachte over “Dammen !”

Reacties zijn gesloten.