BARENDRECHT/IJSSELMONDE 4: Een nieuwe herfst, een nieuw geluid

Herman Gorter dichtte het al in zijn in 1889 verschenen Mei: “Een nieuwe lente en een nieuw geluid”. Het gedicht kijkt twee kanten op. Het moet nieuw worden maar het moet ook oude herinneringen weer oproepen. En hoewel deze eerste regel wel haast een van de beroemdste regels uit de Nederlandse dichtkunst is, zelfs een staande uitdrukking in het taalgebruik in het algemeen, geldt wat hier voor de lente wordt gezegd evengoed voor de herfst.

Een nieuwe herfst betekent immers steevast de start van een nieuw schaakseizoen. Een nieuwe start met nieuwe kansen. Het moet nieuw worden, beter dan voorheen. Denk nog maar eens terug aan eerdere successen … en dan een schepje er boven op.
Wel ja, laten we de lat dus maar eens lekker hoog leggen, dan kan het alleen maar tegenvallen. Dat geeft niets, het is toch allemaal al tegennatuurlijk wat wij doen. Geen winterslaap maar een zomerslaap en als de dagen korter worden en de temperaturen dalen komen wij terug uit warme vakantielanden of kruipen uit onze holen en worden we opeens reuze actief. Zeer curieus allemaal.

De eerste competitiewedstrijd van deze nieuwe herfst bracht sowieso een nieuw geluid. Een nieuw teamlid, afscheid van AC als vast teamlid, twee invallers, één afwezige. Kortom, bijna alles wat anders kan was ook anders. Als dat geen nieuw geluid is.
Zie hier van drie matadoren hoe zij hun partij ervaren hebben.

Roel de Hoop
Hoi schaakfreaks, jammer dat ik als vervangend teamleider jullie niet naar de zege heb kunnen leiden. Nog veel jammerder is het dat wij mogelijkerwijze nog een gelijkspel uit het vuur hadden kunnen slepen als we niet 1 man gemist zouden hebben.
Persoonlijk heb ik enigszins het voorbeeld gegeven door een remise te realiseren. Op verzoek van onze geliefde teamchef geef ik nog een kleine uiteenzetting over mijn partij.

Met wit speelde ik een Siciliaanse partij. Omdat ik de indruk had dat ik een tegenstander had die deze opening goed kende, besloot ik iets onverwachts te doen in de hoop hem in verwarring te brengen. Ik sloeg het paard op c6, wat ik nog nooit eerder had gedaan.

Jeroen Peper kreeg daardoor een open b-lijn, waarmee hij later een aanval op mijn damevleugel begon, terwijl ik de bedoeling had na zijn korte rokade op de Koningsvleugel aan te vallen (zelf had ik niet gerokeerd). In het middenspel ontstond een gevecht op het veld c3, waarbij de dames en en andere stukken sneuvelden alsmede mijn 3 pionnen en zijn 2 pionnen. Met 1 pion meer, toren tegen toren en mijn loper tegen zijn paard, kon ik vrij eenvoudig remise houden, wat hij zelf voorstelde, want anders zou ik het wel gedaan hebben.
Dit is mijn eerste 1/2 punt, maar extern ga ik de volgende keer winnen en intern ga ik ook flink van me laten horen en zien!! Jullie zijn gewaarschuwd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De Maasdamse Kasparov.

Erik Wijnbelt
Met wit had ik een dame gambiet voorbereid, maar hier kwam niets van terecht omdat mijn tegenstander eerst aan de dame kant (nog niets aan de hand) en toen gelijk aan de koningskant?! een fianchetto neerzette. Blijkbaar was ik even zo van slag (of zo moe na een week werken) dat ik een vol paard weggaf.Omdat zwart verzuimde z’n stukken actief te maken eiste ik het middenterrein zelf maar op. Na een lange rokade, lopers op de diagonalen richting koningszijde en een open b-lijn gecreëerd te hebben, kon de aanval beginnen door de pionnen aan de koningszijde rustig naar voren te schuiven. Ondanks een paard achter, zorgden m’n pionnen ervoor dat m’n tegenstander een aantal inactieve stukken (toren, loper, dame) bleef houden. Na een loper offer werd het dan ook al snel mat.

John van der Meulen
Laat ik mij eerst even voorstellen, mijn naam is John van der Meulen. Nieuw schaaklid, ook spelend bij Onesimus,
maar externe competitie bij Barendrecht/IJsselmonde. Ik speelde aan bord 2 met zwart en mijn start was niet goed.
In het middenspel raakte ik een pion en een kwaliteit achter door een mooie combinatie van mijn tegenstander.
Gelukkig kon ik ondanks dit verlies wat aanvallend spelen en won de kwaliteit terug maar niet de pion.
Na afruil van alle stukken en pionnen hield mijn tegenstander een randpion over en kon ik nog net remise houden.