Barendrecht / IJsselmonde 1 – Nieuwerkerk a/d IJssel 1: Een roestig begin

In de eerste ronde moesten tegen het altijd moeilijke Nieuwerkerk aan den IJssel.

In het verleden hebben we hiertegen meerdere bloedneuzen opgelopen, maar als we dit seizoen eindelijk eens willen promoveren dan moest deze reeks maar eens stoppen.

Het begin was veelbelovend. De tegenstander van Tjerk-Peter zag al na 10 zetten over het hoofd dat zijn dame stond aangevallen (1-0).

Het goede voorbeeld van onze leider werd niet gevolgd, waardoor deze stand een lange tijd op het scorebord bleef staan. De meeste borden waren en bleven in evenwicht.

Alleen André (tijdelijk voordeel), Iroy (idem) en Jan (structureel nadeel), onttrokken zich hieraan.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de volgende 2 beslissingen remises waren.

Robbert manoeuvreerde zoals gebruikelijk voorzichtig, maar zijn tegenstander gaf hem geen aanknopingspunten (1½-½).

Hetzelfde gold voor Feike. Toen de stellingen ineen waren geschoven, werd de vredespijp gerookt (2-1).

Jan volgde in zijn partij het verkeerde plan. Hierdoor kwam hij in het nauw op de damevleugel. Helaas wist hij geen tegenkansen te creëren. Het was, geloof ik, zijn eerste externe verliespunt (2-2).

Hierna volgden 3 snelle remises.

Bert kwam iets minder uit een Ben-Oni, omdat mijn tegenstander erg omzichtig te werk ging. Gelukkig liet hij toe dat mijn dame actief werd, maar meer dan een zettenherhaling zat er helaas niet in (2½-2½).

André speelde een wisselvallige partij. Zoals eerder gezegd kwam hij gunstig uit de opening, met aanvalskansen op de koningsvleugel. Deze aanval sloeg helaas niet door. In tegendeel zelfs. Toen zwart remise aanbood had hij mat in 2!

Natuurlijk werd het remisebod aangenomen (3-3).

Steef speelde een partij met soortgelijk verloop, alleen kwam hij nog beter te staan. Kwaliteitswinst had het einde van de partij moeten betekenen, maar Steef wist het juiste plan niet te vinden, waarna de remise onvermijdelijk was (3½-3½).

En toen was alleen Iroy nog bezig. Zoals gemeld kwam hij goed uit de opening. Hij won een pion, maar de consequentie was een verbrokkelde pionnenstructuur. Gelukkig wist het loperpaar alle gaten va Iroy te dichten. In de spannende vluggerfase kwam zwart steeds beter te staan, maar gelukkig wist Iroy het smalle pad naar de remise te vinden (4-4).

Al met al een verdiend gelijkspel, meer zat er dit keer niet in.

Achteraf wel teleurstellend, omdat Nieuwerkerk ad IJssel gemiddeld meer dan honderd ratingpunten minder had.

Als de roest is weggepoetst kan ons spel alleen maar beter worden.