Barendrecht / IJsselmonde 1 – Spijkenisse 3 : Het Barendrechts kwartiertje

Op maandag 2 maart was het weer tijd voor een belangrijk examen voor het eerste team.
Aangezien veel teams dicht bij elkaar stonden betekende winst vrijwel zeker klassenbehoud, een gelijkspel vol aan de bak en verlies helemaal met de billen bloot.
Spijkenisse 3 stond na 5 ronden een half bordpuntje onder ons.
Het werd daarom een lange en gelijkwaardige strijd, waarin de factoren geluk en tijd van doorslaggevende betekenis bleken te zijn.

Onze eerste meevaller was de snelle overwinning van Bert. Ik zette in een Siciliaan mijn damepaard weer eens op het verkeerde veld, waarna wit meteen ten aanval kon trekken. In een overmoedige bui lette hij even niet op, waarna binnen no time drie witte pionnen in de doos verdwenen. Dameruil deed de deur op slot (1-0).

Na deze snelle meevaller duurde het erg lang voordat er tekening in de strijd zichtbaar was. Om 22.45 uur noteerde ik een prognose van 4-4: plussen voor Robbert en Bart, minnen bij Iroy, André en Tjerk-Peter en een gelijke stand bij Feike en Steef.
En natuurlijk bleken mijn prognoses in het laatste uur gebakken lucht.
Alleen Bart gehoorzaamde.

Steef bracht het tweede punt binnen. Na de opening stond hij actiever, waarna hij rustig de druk opvoerde. Het duurde even, maar uiteindelijk bezweek de tegenstander dan toch (2-0).
Ook Robbert was lang bezig zijn voordeel te verzilveren. Een sterk paard tegen een zwakke loper leek een veelbelovende plus, maar zwart verdedigde zich taai en goed. Hierna was remise het hoogst haalbare (2½-½).

Hierna vielen in een Barendrechts kwartiertje de overige beslissingen als rijpe appels van de boom.
Bart hield zich zoals gezegd als enige aan mij prognose. Gemakkelijk ging het niet. Aanvankelijk leek een imposante batterij van dame en loper de zwarte stelling uit zijn voegen te kraken, maar zwart wist lange tijd de rijen goed gesloten te houden.
In tijdnood gaf hij echter toch nog een kwaliteit weg, waarna het pleit was beslecht (3½-½).

Tjerk-Peter was de volgende geluksvogel. Hij kreeg al gauw een aanval over de b-lijn voor de kiezen. Toen zwart niet doorbeet bleek zijn counter op de koningsvleugel effectiever.
Kwaliteitswinst deed de rest (4½-½).

Hiermee was de zege een feit, maar we kregen nog meer snoepgoed.
André scoorde zijn eerste winstpunt van het seizoen. Hij werd aanvankelijk in het defensief gedrongen, maar gaf vervolgens geen krimp. Toen zijn tegenstander zijn geduld verloor en wilde forceren, kreeg deze de deksel op zijn neus (5½-½).

En het werd nog mooier voor ons, want ook Iroy wist het droog te houden. Het was een spannende en moeilijk te beoordelen partij met een groot gevecht om het centrum. Dit geheel werd opgeluisterd met vele dreigingen en penningen. Uiteindelijk kwam zwart hieruit tevoorschijn met een pluspion, maar Iroy wist gelukkig de remisehaven te bereiken (6-1).

Feike maakte het feest compleet door zijn tegenstander door de vlag te jagen in een stand met een hoog remisepercentage. Hier zorgden de ongelijke lopers voor.
Maar ik zei het al eerder: tijd is een belangrijke factor (7-1).

Al met al een geflatteerde overwinning, een gelijkspel had zeker tot de mogelijkheden behoord. Volgend jaar dus vrijwel zeker weer in de eerste klasse !!!!!!

barspijk2015.jpg