Barendrecht 1 – Erasmus 1: Sinterklaas bestaat echt!

door Bert Drolenga

Toen Sinterklaas met zijn pakjesboot 64 aanmeerde in Barendrecht, viel het hem al snel op dat de plaatselijke schaakclub een potje moest spelen tegen zijn oude kameraad Erasmus.
Deze kans om zijn oude maat weer eens te ontmoeten liet hij zicht niet ontglippen en al snel melde hij zich aan als lid. Uiteraard was de schaakclub erg verguld met dit erelid.

Op de wedstrijdavond nam Sint als vanzelfsprekend plaats aan het eerste bord. De PuntenPiet schoof gedwee van het eerste naar het tweede bord. Helaas voor Sint kwam er geen Spaanse opening op het bord, maar toch wist de Goedheiligman zich in het begin goed te redden. Helaas kwam hij vervolgens langzamerhand in het nadeel en ondanks veel tijdgebruik, Sint is immers tijdloos, lukte het hem niet de problemen op te lossen (0-1).
Robert nam na de Slavische opening het initiatief op de koningsvleugel. Helaas deelde zijn tegenstander geen pakjes uit, maar counterde sterk op de damevleugel. Deze counter was sneller, ondanks inventieve schoen zetten van Robert (0-2).
Gelukkig kon Bert hierna wel een pakje uitpakken. Na een gelijkwaardige opening probeerde zijn tegenstander met zijn toren de zwarte koning te bedreigen. Gelukkig had deze Zwarte Piet voldoende steun, zodat Bert het initiatief kon overnemen. Het einde kwam snel (1-2).

Na deze tussenstand kon de wedstrijd nog alle kanten op, want de spanning was te snijden op de resterende borden.

Zo had John alle kans op een vol punt. Hij wist met wit al gauw Amerigo op e6 te plaatsen, alwaar het edele dier de gehele zwarte stelling intoom hield. Helaas liet hij vervolgens zijn dame verdwalen tussen het zwarte strooigoed, waarna de Zwarte Pieten zijn stelling konden binnendringen. Normaal zijn ze van harte welkom, maar deze Pieten hadden grote roeden bij zich. Toen John ook nog eeuwig schaak versmaadde kon zwart het witte chocola oppeuzelen (1-3).

Hierna werden de overige partijen zo snel beslist dat ik de chronologische volgorde uit het oog heb verloren. Helaas bleek bij deze beslissingen dat Sinterklaas daadwerkelijk bestaat. Hij woont namelijk niet in Madrid, maar in Barendrecht. Hier volgt het bewijs.

Jean-Peter bleef ook voor Sinterklaas spelen. Hij kwam weliswaar een pepernootje achter, maar wist de partij lang binnen de remisegrens te houden. Helaas niet lang genoeg (1-4).
Ook onze HoofdPiet speelde voor Sinterklaas, dit keer aan het vierde bord. Hij kwam goed uit een Pirc en wist een gewonnen stelling te bereiken. Helaas bleek ook dit keer dat het moeilijkste van het schaken is: het winnen van een gewonnen stelling. Het deed marsepein aan de ogen (1-5).
Robbert opende zijn partij met een soort Ben Oni, hoewel hij zich hier niet van bewust was. Het werd een spannende partij, waarbij Robbert op de damevleugel actief was en zijn tegenstander op de koningsvleugel. Beiden verbruikten veel tijd, maar het evenwicht werd nergens verbroken (1½-5½).
Feike, de PuntenPiet, zat dit keer aan de goede kant van de verlanglijst. Hij kwam minder te staan, maar wachtte geduldig op zijn pakkans. Deze kwam uiteindelijk en Feike nam het present dankbaar in ontvangst (2½-5½).

Natuurlijk kunnen we niemand de Zwarte Piet toeschuiven, maar toch hebben we weer veel te veel cadeautjes uitgedeeld.

bar-erasmus-261112.jpg

2 gedachten aan “Barendrecht 1 – Erasmus 1: Sinterklaas bestaat echt!”

  1. Op 7 januari, op mijn verjaardag, wens ik maar één ding: EEN KLINKENDE OVERWINNING!

Reacties zijn gesloten.