Barendrecht 1 – Groenoord 2 (4,5 – 3,5)

Op maandag 7 april speelden we onze laatste wedstrijd tegen Groenoord 2. Voor ons stond er eigenlijk niets meer op het spel. Voor Groenoord was er nog een zeer kleine theoretische kans dat ze zouden kunnen degraderen. Later bleek
Hieronder volgt een verslag van wat er op de verschillende borden afspeelde.

Bord 1 André (zwart)
André heeft niet zijn beste schaakjaar achter de rug. In een Siciliaanse partij was er eigenlijk niet zo veel aan de hand. In het verre eindspel had André een loper tegen een paar ver opgerukte pionnen. In plaats van met zijn koning meteen naar de vijandelijke pionnen te lopen, om ze af te stoppen en daarmee minimaal remise te houden, deed André een paar loperzetten. De pionnen konden daarna ongehinderd naar voren lopen en promoveren (1-0).

Bord 2 Feike (wit)
Ik kwam met wit niet echt goed uit de opening. Dat kwam vooral door een ernstige mishandeling van de Caro-Kann. In het middenspel zag ik allerlei kansen voor zwart, maar mijn tegenstander zag die gelukkig niet (of ik zag dingen die er niet waren, dat kan natuurlijk ook). Ik kreeg alsnog de kans om mijn stukken actief te maken en werd aanzienlijk optimistischer over een goede afloop. Net toen ik mij toch begon af te vragen of mijn voordeel eigenlijk wel groot genoeg was voor winst gaf zwart een vol stuk weg. Geen beste partij, wel een punt (1-0).

Bord 3 Tjerk-Peter (zwart)
Met zwart kwam ik slecht uit de Benoni. In het middenspel kon ik me langzaam ontworstelen van de witte druk. In een gelijke stelling bood mijn tegenstander remise aan. Na een blik op de andere borden, besloot ik toch maar door te spelen. Mijn tegenstander bood daarna nog twee maal remise aan. Na even zovele weigeringen werd hij een beetje kribbig. Na de tijdscontrole bleek dat we met 3 1/2 – 3 1/2 gelijk stonden en bood ik remise aan. Zonder ook maar een blik op het bord te werpen, en te weten hoe de tussenstand was, weigerde hij resoluut het remise aanbod. Daarna ging ik er nog even voor zitten en heb hem volledig van het bord getikt (0-1).

Bord 4 Jean-Peter (wit)
Met wit in een siciliaanse partij kwam ik goed uit de opening. Door een snelle opmars van de
e-pion had ik wat dreigingen en kon mijn tegenstander flink onder druk zetten.
Toen hij remise aanbood had ik, als invaller op bord 4, zoiets van hebben is hebben, krijgen
is de kunst en heb dat geaccepteerd (1/2-1/2).

Bord 5 Robbert M. (zwart)
Robbert had weer zijn gebruikelijke vliegende tijdnood. Meestal weet hij in de laatste seconde nog zijn 35e zet eruit te persen. Dit keer haperde er iets en viel de vlag net één zet te vroeg (1-0).

Bord 6 Johan (wit)
Johan heeft een dramatisch seizoen achter de rug. Ook deze keer mocht het niet baten en kreeg hij een 0 aan zijn broek. 1 punt uit 7 wedstrijden is ver onder zijn niveau (0-1).

Bord 7 Robert D. (zwart)
Na een opening die ik in het geheel niet kende (c4-e5;Pc3-Pc6;d3 en Lc5) kwam ik gelijk uit de opening. Daar wij allebei kort hadden gerokeerd, zette ik mijn aanval op zijn koningsvleugel voort. Nadat de pionnen van ons op e4, f4, e5 en f5 stonden, sloeg de tegenstander de verkeerde pion van mij op f5. Hierdoor ontstond voor zwart een sterke e-lijn en moest de kwaliteit van loper tegen toren worden weggegeven. Zwart gaf hierdoor teveel druk waarna de tegenstander besloot om op te geven (0-1).

Bord 8 John (wit)
Op bord acht, gelukkig niet direct naast de met koffie stoeiende spelers op bord 6, ontstond na een rustige opening een gelijke stelling. Ogenschijnlijk leek een vrije torenlijn voor wit mogelijkheden te bieden om een doorslaande aanval in te zetten. Na 25 zetten, met nog 10 minuten voor de eerste tijdcontrole en een riante periode van bedenktijd voor zwart, mondde de aanval uit in een onnodig pionverlies en een zeer gedwongen stelling voor wit. Met nog amper 3 minuten op de klok voor de laatste 5 zetten werd de complexe stelling een bijzondere uitdaging. Mogelijk heeft zwart in deze fase niet rustig genoeg zijn kleine voordeel weten uit te bouwen. Één zet te vroeg speelde zwart zijn toren op waardoor bijna direct een kwaliteit verloren ging voor zwart. Zonder aarzelen stak de tegenstander zijn hand uit. Na de remise van Jean-Peter en het puntverlies van Johan het eerste volle punt binnen voor Barendrecht (1-0).