Barendrecht / IJsselmonde 1 – HZP Schiedam 1: Nachtkaars

door Bert Drolenga

In de laatste ronde moesten we proberen de achterstand van anderhalve bordpunt op Spijkenisse 2 in te halen. Dat moest dan gebeuren tegen het altijd moeilijke HZP Schiedam.

Steef en de voor André ingevallen Rinus speelden vooruit.
Steef verloor jammerlijk, maar Rinus profiteerde oplettend van twee kleine foutjes en behaalde een vlotte overwinning (1-1):

Door dit resultaat stond het resterende zestal voor de vrijwel onmogelijke taak alle partijen te winnen om het doelsaldo op te krikken. Tenzij Spijkenisse zou verliezen of gelijk spelen, natuurlijk, dan zou een kleine overwinning volstaan.
Vol goede moed togen we dus op de wedstrijddag naar Veenoord.

Bert meldde zich op het laatste moment ziekjes af, zodat André alsnog kon meedoen.
Hij speelde met zwart een moeilijke pot, maar kreeg in slechtere stelling remise aangeboden dat hij gretig aannam (1½-1½).
Iroy volgde het voorbeeld van André, ook hij kreeg in slechtere stelling remise aangeboden (2-2).

Adri verging het beter. Hij won met actief spel al snel een stuk. Zwart gooide er vervolgens nog een kwaliteit tegenaan in de hoop op damewinst. Maar deze hoop bleek ijdel, want Adri had alles goed doorgerekend (3-2):

Hierna was de koek op ging de wedstrijd uit als een nachtkaars.
Robbert wist langzaam maar zeker een klein voordeeltje te behalen, maar tijdgebrek dwong hem tot de keuze van het halve ei (3½-2½).
Vervolgens dolf Feike het onderspit. Vlak na de opening dirigeerde hij zijn stukken naar de damevleugel, maar deze liepen mekaar daar in de weg. John van Baarle wist hier wel raad mee en voerde zijn stelling vakkundig naar winst (3½-3½).

Zou Tjerk-Peter dan nog 2 matchpunten naar binnen slepen? Dat zag er eerst wel naar uit, want hij wist met goed spel 2 pionnen buit te maken. Hierna verslapte zijn aandacht en hij gaf zwart zoveel tegenspel, dat deze op een gegeven moment opgelucht in gewonnen stelling remise aanbood. An offer Tjerk-Peter couldn’t refuse (4-4).

Al met al een jammerlijk einde van een toch wel succesvol seizoen. Zo hoog in de RSB-competitie zijn we in jaaaaaaaaaren niet meer geëindigd!
Dat Spijkenisse kampioen werd met een ruime 5½-2½ overwinning, was achteraf een pleister op de wonde: ons resultaat deed er eigenlijk niet meer toe.

Niet iedereen was in vorm dit seizoen, maar de topscoorders Iroy en Robbert haalden een prachtige 5½ uit 7. Verder is vermeldenswaard de 4 uit 6 van Tjerk-Peter en de 3½ uit 5 van de invallers Jan Vermeulen, Rinus Bongers en John Bakker.

Na de derde plek van vorig jaar is deze tweede plek de onvermijdelijke tussenstap naar het kampioenschap van volgend seizoen!!

Schermafbeelding 2018-04-15 om 13.28.06