Categorie archief: RSB beker

HZP weer eens te sterk in RSB beker

Gisterenavond heeft Barendrecht/IJsselmonde de kwartfinale van de RSB beker verloren van HZP Schiedam. Dat is in het recente verleden al eens vaker gebeurd. Ik heb weinig van de andere partijen gezien, omdat mijn eigen partij al mijn aandacht opeiste, wat overigens niet mocht baten. André was op bord 4 het eerste klaar, een remise. Steef kwam in een lastig te verdedigen toreneindspel terecht, werd langzaam maar zeker in de touwen gedrukt en verloor. Iroy kreeg, naar wat ik later vernam, pardoes een stuk kado en won. Zelf moest ik alle zeilen bijzetten om de zaakjes na een belabberd gespeelde opening te repareren. Dat leek te lukken en toch weer niet. Ik verloor dus en zo werd het 2,5-1,5 in ons nadeel. Hieronder wat fragmenten uit de partij, waarbij vooral de stelling na zet 25 van wit enigszins frappant genoemd kan worden. Jammer is wel dat zet 25 van wit nou net de verkeerde keuze was.

Gestrand in halve finale

Een stunt zat er gisterenavond niet in tegen Charlois Europoort. Het bekerteam verloor de halve finale tamelijk kansloos met 3-1. Steef, André en Iroy verloren, Feike won. Desalniettemin hebben we het dit jaar goed gedaan, maar ja, baas boven baas.

Schermafbeelding 2017-03-18 om 12.25.06

Barendrecht/IJsselmonde naar halve finale RSB beker

De ban is gebroken. Nadat Barendrecht jarenlang in de eerste of tweede ronde bleef steken, hebben we dit keer dan toch eindelijk, samen met IJsselmonde, de halve finale bereikt. Tegen Shah Mata moesten we behoorlijk aan de bak. Het werd 2,5-1,5 dankzij overwinningen van Steef en Feike en een remise (in gewonnen stelling, om de winst veilig te stellen) van Iroy. Dat André verloor mocht de pret niet drukken. Op 17 maart nemen we het in de halve finale op tegen Charlois Europoort.

Barendrecht/IJsselmonde door in de beker!

De bekerloting bracht de twee bevriende schaakverenigingen Barendrecht/IJsselmonde en Zwijndrecht bij elkaar. Op maandag 7 november vond de wedstrijd in Barendrecht plaats. Onze eerste bordspeler Feike had zich, vanwege verhuiswerkzaamheden, afgezegd. Teamleider Steef had in Robbert een waardige vervanger gevonden. Om 20:00 uur werden de klokken ingedrukt en ontsponnen op de verschillende borden interessante partijen.
Op bord 3 speelden de 2 Wijk aan Zee-gangers André en Kees van ’t Hoff tegen elkaar. Tijdens een rookpauze van Kees klampte Tjerk-Peter hem aan en werd heimelijk een deal gesloten. Kees mocht zich aansluiten bij de grote Barendrechtse Tata Steel delegatie en tevens zou hij worden uitgenodigd voor het etentje op zaterdagavond in Wijk aan Zee. Als tegenprestatie moest hij de partij laten lopen op bord 3. Dit lukte aardig en na stukverlies had Kees de Wijk aan Zee uitnodiging veiliggesteld.
Op bord 2 speelde Iroy een mooie partij tegen Martijn Vos. Op zijn kenmerkende manier speelde hij een partij waarbij de druk op zijn tegenstander steeds beetje bij beetje wordt verhoogd. Op een gegeven moment waren al zijn stukken in de aanval en werd de vijandelijke koning onder vuur genomen en opgejaagd. Er was geen houden meer aan en de tweede overwinning voor Barendrecht/IJsselmonde stond op het bord.
Op bord 1 had Steef de witte stukken geloot tegen Roland ven Keeken. Voor zover ik kon zien was het een gelijkwaardig opgaande partij. Beide spelers kwamen in tijdnood en dan gebeuren vaak de vreemdste zetten. Op het eind liet Steef zijn dame instaan. Die mocht echter niet geslagen worden omdat het dan mat achter paaltjes zou worden. Vervolgens flitsten verschillende zetten over het bord en pardoes werd de dame van Steef toch geslagen. Helaas lukte het mat niet meer, omdat het matveld door alle schermutselingen was afgedekt. Hierop gaf Steef meteen op.
Op bord 4 kwam Robbert tegen Robert Goedegebuur wederom in zijn kenmerkende tijdnood. Geen van de omstanders maakt zich hier zorgen over, omdat het meestal wel goed komt. Waar wel zorgen over werd gemaakt is dat Robbert, met minder dan 2 minuten op zijn klok, rustig zijn zetten blijft noteren. Ook in tijdsnood blijft Robbert gezonde zetten doen en peuzelt tussendoor nog een paar pionnetjes op. Kort daarna gaf zijn tegenstander op.
Al met al een mooie 3-1 overwinning. In de volgende ronde mogen we tegen Messemaker 1847, de bekerwinnaar van vorig jaar. Dat wordt andere koek.

schermafbeelding-2016-11-19-om-12-23-39

Bekerteam uitgeschakeld

Het bekerteam heeft gisterenavond in de RSB bekercompetitie verloren van Spijkenisse. Steef, Iroy en Robbert verloren, Feike kaapte een punt weg, waardoor de tweede ronde andermaal het eindstation van ons bekeravontuur is geworden.

Bekerteam ronde verder

Het bekerteam Barendrecht/IJsselmonde heeft gisterenavond ten koste van Hendrik-Ido-Ambacht de 2e ronde van het RSB bekertoernooi gehaald. Het werd in Hendrik-Ido-Ambacht 3,5-0,5 voor ons. In de volgende ronde wacht ons de winnaar van Spijkenisse tegen Erasmus.

Bekerteam struikelt over Schiedam

Afgelopen maandag moest het bekerteam het opnemen tegen HZP Schiedam. Eerder dit seizoen speelde ons eerste team nog gelijk tegen het eerste van Schiedam, waardoor we deze nieuwe confrontatie met enig vertrouwen tegemoet zagen. Dat nam niet weg dat we, met gemiddeld bijna 100 elopunten per bord minder, toch de underdog waren. Van de wedstrijd is inmiddels een uitgebreid en vermakelijk verslag verschenen op de website van Schiedam en in het Schiedamse Stadsblad. Dat gaan we hier niet overdoen, maar om een lang verhaal kort te maken: André won vlotjes aan bord 4, Steef geeft aan bord 3 in een goede stelling een stuk weg, ikzelf speel een tamelijk degelijke remise aan bord 1 en Iroy aan bord 2 maakt het allemaal uitermate spannend door pas rond middernacht zijn tegenstand te staken. Wat er verder nog gebeurde staat in de Schiedamse verslagen beschreven.

Bekerteam naar tweede ronde

Gisterenavond heeft het bekerteam van Barendrecht/IJsselmonde zich ten koste van Hoeksche Waard geplaatst voor de tweede ronde van de RSB bekercompetitie.

Uiteindelijk werd het een ruime overwinning, 3,5-0,5, maar daar had ik halverwege de avond niet op gerekend. Zelf (bord 1) was ik bepaald niet te tevreden over mijn stelling na de opening en ik meende in de verte donkere wolken te zien aankomen (hoewel de computer daar toch weer heel anders over dacht). Steef (bord 2) stond duidelijk beter, maar daar koop je niet zoveel voor zolang je dat niet in winst hebt omgezet. André (bord 3) had zich met zwart zorgvuldig ingegraven. Alleen Robbert (bord 4) had al duidelijke vooruitzichten op winst. Alle lijnen en diagonalen open en een zwarte koning in het midden die het moest stellen zonder dekking van pionnen en zonder hoop op rokeren, dat kon niet goed gaan. Robbert maakte het dan ook vakkundig af: 1-0. Inmiddels groeiden de problemen de tegenstander van Steef boven het hoofd en was verlies voor hem onvermijdelijk. Hij besloot zich daar maar zo snel mogelijk bij neer te leggen: 2-0. Zelf was ik ondertussen in de volgende stelling beland (Jan de Mik – Feike Liefrink, stelling na 20. Dc2-d1):

feike-141114.jpg

Het is duidelijk dat wit het gemunt heeft op pion h3. Hoe komt die pion daar en wat moet ie daar? Dat vroeg ik mij hier ook af. Feit is dat ie daar al sinds de 9e zet bivakkeert en dat ie de partij zal gaan beslissen. Zoals gezegd, ik maakte me toch wel wat zorgen, met name om voornoemde pion h3 (anders dan de computer trouwens). Ik dacht hier na over 20. …, f6 en 20. …, f5. Om mij onbekende redenen speelde ik 20. …, f5?. Waarschijnlijk leefde ik teveel in de veronderstelling dat wit toch wel en passant zou slaan (als je die kans krijgt, dan grijp je die toch?), maar 20. …, f6 is natuurlijk veel beter. Als de pion op h3 er al afgaat, dan heeft zwart behoorlijk compensatie in de vorm van aanval op de witte koningsstelling (bijvoorbeeld: 20. …, f6 21. exf6, Lxf6 22. Dh5, Df7 23. Dxh3, Lxd4; zeker niet zomaar gewonnen voor zwart, maar wit heeft het niet gemakkelijk). Na 20. …, f5 is alles anders, wit staat veel beter, nu ook volgens de computer. Het vervolg: 21. Dh5, f4 (dan maar in troebel water vissen) 22. Pg4 (22. Pd1!), Pxg4 23. Dxg4, fxg3. De volgende stelling is nu ontstaan:

feike-141114-b.jpg

Wit kan de pion op g3 op drie manieren slaan. 24. Dxg3 is goed. Zwart verliest de pion op h3, maar heeft compensatie door druk over de f-lijn (De8-Df7). Ook 24. fxg3 is mogelijk, hoewel zwart dan het verrassende 24. …, Pxe5 heeft (25. dxe5??, Lc5+). Wat volgde: 24. hxg3?, h2+ 25. Kg2? (na 25. Kh1, Txf2 staat zwart beter, maar niet gewonnen). 25. …, Txf2+ 26. Kxf2 (nu verliest 26. Kh1 een stuk, vanwege 26. …, Txd2), h1D. En zo werd de schlemiel op h3 de held van de partij. Na 27. Pf3, Dh7 28. Th1, Df5 gaf wit op.

Voor André was er nu geen reden meer om de loopgraven te verlaten, remise dus. Aldus kwam een 3,5-0,5 overwinning tot stand. Volgens ingewijden staat ons in de volgende ronde HZP Schiedam te wachten. Die hebben na de recente wedstrijd in de competitie nog een appeltje met ons te schillen en dan in het bijzonder met mij. We zijn gewaarschuwd.

Uitgestelde uitslagen

De afgelopen weken zijn een aantal externe wedstrijden gespeeld waarvan de uitslagen nog niet zijn gemeld. Of dat iets te maken heeft met de verwerking van teleurstellingen, dat zou zomaar kunnen. De laatste uitslag maakt gelukkig weer iets goed:

20 januari: het bekerteam verliest thuis tamelijk kansloos met 1-3 van SOF/DZP. Weer geen derde ronde.

17 januari: het derde team verliest bij Overschie met 6 man met 5-3 van Overschie 4.

27 januari: ondanks dat werd begonnen met een 2,5-0,5 achterstand, wordt door Barendrecht 2 toch van Shah Mata 3 gewonnen, met 3-5.

Ook bekerteam in winning mood

Vooraf dichtten we ons aardig wat kansen toe om Onesimus in de eerste ronde van het RSB bekertoernooi uit te schakelen. We hebben inderrdaad gewonnen, maar het was niet gemakkelijk.
Om 20 uur verrichtte Tjerk-Peter de loting. Die pakte voor mij gunstig uit, want ik kreeg wit op het eerste bord. Wat ik niet had verwacht is dat ik twee tegenstanders zou krijgen, namelijk niet alleen die van Onesimus, maar ook de kou. De verwarming in het trefpunt werkte namelijk niet. Is de gemeente aan het bezuinigen? Het was dus pittig koud in de zaal, nog een geluk dat het niet hardje winter was.
Het eerste punt was voor Barendrecht. André was zijn tegenstander aan het derrde bord vrij snel de baas. In het middenspel ontstonden wat verwikkelingen en toen de rookwolken waren opgetrokken, bleek wit een stuk en een paar pionnen meer te hebben. Geen basis voor verder spelen dus. Het volgende punt was voor Onesimus. Hoewel ik het tijdens de partij nog niet zo in de gaten had, werd ik in feite compleet weggespeeld. Een regelrechte blunder verkortte mijn lijden, maar ook zonder die blunder zou ik geen kans meer hebben gehad, zo leerde mij de computer. Hiermee was de stand weer rechtgetrokken. Hierin zag de tegenstander van Tjerk-Peter, tegenwoordig verbannen naar het vierde bord, aanleiding om remise aan te bieden, terwijl hij even daarvoor een remise-aanbod nog had afgeslagen. Tjerk-Peter was bezig een minoriteitsaanval af te slaan en de goede afloop daarvan was zeker nog niet gegarandeerd. Aannemen dus dat remise-aanbod, temeer daar Robbert een ingewikkelde stelling op z’n minst wel remise leek te kunnen houden, wat dan weer tot een snelschaak-barrage zou leiden. Wat ons echter toch wel zorgen baarde was dat Robbert zeeën van tijd had vergeleken met zijn tegenstander. Kon hij daar wel mee omgaan? Had hij zijn meerdere gevonden in het tarten van de klok en teamgenoten? We maakten Robbert er nog op attent dat remise voldoende was, dat we al blij waren als we aan snelschaken toe zouden komen. Robbert dacht er het zijne van en maakte het zijn tegenstander dermate moeilijk dat deze zijn toch al schaarse tijd in rook zag opgaan, evenals de partij. Mooi werk van Robbert!

Zo werd het dus 2,5-1,5 in ons voordeel. Door naar de volgende ronde!

Feike