Categorie archief: RSB team 1

Barendrecht / IJsselmonde 1 – HZP Schiedam 1: Nachtkaars

door Bert Drolenga

In de laatste ronde moesten we proberen de achterstand van anderhalve bordpunt op Spijkenisse 2 in te halen. Dat moest dan gebeuren tegen het altijd moeilijke HZP Schiedam.

Steef en de voor André ingevallen Rinus speelden vooruit.
Steef verloor jammerlijk, maar Rinus profiteerde oplettend van twee kleine foutjes en behaalde een vlotte overwinning (1-1):

Door dit resultaat stond het resterende zestal voor de vrijwel onmogelijke taak alle partijen te winnen om het doelsaldo op te krikken. Tenzij Spijkenisse zou verliezen of gelijk spelen, natuurlijk, dan zou een kleine overwinning volstaan.
Vol goede moed togen we dus op de wedstrijddag naar Veenoord.

Bert meldde zich op het laatste moment ziekjes af, zodat André alsnog kon meedoen.
Hij speelde met zwart een moeilijke pot, maar kreeg in slechtere stelling remise aangeboden dat hij gretig aannam (1½-1½).
Iroy volgde het voorbeeld van André, ook hij kreeg in slechtere stelling remise aangeboden (2-2).

Adri verging het beter. Hij won met actief spel al snel een stuk. Zwart gooide er vervolgens nog een kwaliteit tegenaan in de hoop op damewinst. Maar deze hoop bleek ijdel, want Adri had alles goed doorgerekend (3-2):

Hierna was de koek op ging de wedstrijd uit als een nachtkaars.
Robbert wist langzaam maar zeker een klein voordeeltje te behalen, maar tijdgebrek dwong hem tot de keuze van het halve ei (3½-2½).
Vervolgens dolf Feike het onderspit. Vlak na de opening dirigeerde hij zijn stukken naar de damevleugel, maar deze liepen mekaar daar in de weg. John van Baarle wist hier wel raad mee en voerde zijn stelling vakkundig naar winst (3½-3½).

Zou Tjerk-Peter dan nog 2 matchpunten naar binnen slepen? Dat zag er eerst wel naar uit, want hij wist met goed spel 2 pionnen buit te maken. Hierna verslapte zijn aandacht en hij gaf zwart zoveel tegenspel, dat deze op een gegeven moment opgelucht in gewonnen stelling remise aanbood. An offer Tjerk-Peter couldn’t refuse (4-4).

Al met al een jammerlijk einde van een toch wel succesvol seizoen. Zo hoog in de RSB-competitie zijn we in jaaaaaaaaaren niet meer geëindigd!
Dat Spijkenisse kampioen werd met een ruime 5½-2½ overwinning, was achteraf een pleister op de wonde: ons resultaat deed er eigenlijk niet meer toe.

Niet iedereen was in vorm dit seizoen, maar de topscoorders Iroy en Robbert haalden een prachtige 5½ uit 7. Verder is vermeldenswaard de 4 uit 6 van Tjerk-Peter en de 3½ uit 5 van de invallers Jan Vermeulen, Rinus Bongers en John Bakker.

Na de derde plek van vorig jaar is deze tweede plek de onvermijdelijke tussenstap naar het kampioenschap van volgend seizoen!!

Schermafbeelding 2018-04-15 om 13.28.06

RSR Ivoren Toren 3 – Barendrecht / IJsselmonde 1: Doelsaldo

door Bert Drolenga

In de zesde ronde moesten we proberen de achterstand van anderhalve bordpunt op Spijkenisse 2 zien goed te maken. Dus winnen met zo groot mogelijke cijfers was het parool.
We traden bijna volledig aan, alleen André was op het laatste moment vervangen door Jan. Geen verzwakking naar zo bleek.

Zo halverwege de avond had ik een prognose van 5-3 op mijn lijstje staan: plussen voor Feike, Jan en Tjerk-Peter, een min bij mezelf en evenwicht aan de overige borden.
En zowaar kwam één prognose uit! Jan speelde weer eens een prachtige aanvalspartij.
De op de damevleugel verdwaalde witte koning werd vakkundig gevloerd (1-0):

Bert hield zich weer eens niet aan zijn eigen prognose. In het Schotse Gambiet kreeg ik goede druk voor de pion. Helaas miste ik de tussenzet die de druk nog meer zou verhogen. Nu kreeg ik amper compensatie, maar gelukkig blunderde zwart een pion waarna zijn stelling ineen stortte (2-0).
Tjerk-Peter was meteen hierna de tweede die zich aan mijn prognose hield. In een Caro-Kan stond hij wat passief, maar wist zich hieraan langzaam los te rukken. Vervolgens verorberde hij de ene pion na de andere (3-0).

Dit was de gehoopte tussenstand, maar zat er nog meer in het vat?
Jazeker, want weliswaar stond Adri inmiddels erg slecht en had Feike zijn voordeel verloren, Steef had een pion gewonnen en stond gewonnen. De overige partijen van Iroy en Robbert waren nog in evenwicht, dus mijn prognose werd verhoogd naar 5½-2½ in ons voordeel.

De eerste tegenvaller viel aan het bord van Steef. Zeer onverwachts belandde het punt aan de verkeerde kant van het bord. Zoals gezegd stond hij gewonnen. Na bekwame drukopbouw via de d-lijn snoepte hij de a-pion mee. Helaas deed hij hierna geen enkele goede zet meer, waardoor wit een onverwachts punt kon scoren (3-1).
En het werd nog slechter voor ons. Adri liet zich na de opening wegdrukken. Hij spartelde nog lang tegen, maar kon het onheil niet meer voorkomen (3-2).

Robbert hield zich vervolgens netjes aan de prognose, maar niet nadat hij in een dame-toren eindspel met enkele pionnen kleine kansen had gehad vanwege de slechte pionnenstructuur van zijn tegenstander (3½-2½).

Hierna toverde Iroy zijn trukendoos weer eens tevoorschijn. In een gelijk opgaande partij liet hij zich in tijdnood komen, waarna hij stoïcijns een gelijke stand omtoverde in een vol punt.
Houdini did it again! (4½-2½).

Het slotakkoord was aan Feike. Hij wist na de opening enig druk op te bouwen, maar zwart gaf geen krimp. Feike trouwens ook niet, want beide heren bleven de gehele avond in gelijke stand doorspelen. Hopend op een wonder. Deze kwam er niet (5-3).

Met deze degelijke overwinning zijn we geen steek opgeschoten, want Spijkenisse won eveneens met dezelfde cijfers. Hierdoor blijven we 1½ bordpunt achterstaan met nog één ronde te gaan.

Schermafbeelding 2018-03-20 om 20.52.55

Barendrecht / IJsselmonde 1 – SOF/DZP 1: Magie

door Bert Drolenga

In de vijfde ronde kwam het altijd-moeilijke SOF/DZP langs. Samen met Spijkenisse 2 en ons team maken ze de dienst uit in onze klasse. Tegen Spijkenisse hadden ze met 5-3 verloren, dus aan ons de taak deze score minimaal te evenaren. Om dat te bereiken zouden we veel goocheltrucs uit moeten halen.

Dat ging Bert, ik dus, erg slecht af. Ik speelde als een slechte imitator van Tommy Cooper; eentje die nog blind was ook. Ik zag weinig tot niets van de witte dreigingen en mijn tegendreigingen gingen in witte rook op. Binnen een uur lag mijn koning op zijn gat. En verder wil ik er niets meer over zeggen. Toch nog wel: BAH! (0-1).
De tweede tegenvaller viel aan bord 4. Vanwege mijn mislukte goocheltruc voelde Adri zich genoodzaakt om van acquit in de aanval te gaan en een paard in de aanbieding te doen. Uiteraard kon deze niet genomen worden vanwege een dosis vergif in het zadel, waarna Adri de kwaliteit kon innen. Helaas ging het hierna met de kwaliteit van zijn spel achteruit. In plaats van actief te blijven spelen koos hij voor consolidatie. Hiermee gaf hij zwart de kans een sterk initiatief tevoorschijn te goochelen, wat voldoende was voor een dynamisch evenwicht (½-1½).

De derde tegenvaller viel aan bord 8. Tjerk-Peter werd meteen na de opening om de oren gesmeten met zwarte activiteit over het gehele bord. Na 2 lange rokades stormden de zwarte pionnen op de damevleugel onvervaard naar voren, ondersteund door de dame en 2 torens. Ondanks verbeten tegenspel van Tjerk-Peter wist zwart zoveel matdreigingen te creëren dat zelfs Hans Kazàn hier geen antwoord meer op zou hebben (½-2½).

Bij deze dramatische tussenstand lag een kleine nederlaag in het verschiet.
Immers, Feike stond glad verloren, Iroy en Robbert gelijk en alleen Steef en André gaven tegengas.

Gelukkig werd toen de goocheldoos geopend.
Robbert wist, als een onvervalste echte Fred Kaps (wie kent hem niet?), vanuit het niets een beslissende aanval te lanceren (1½-2½).

Vervolgens scoorde André de gelijkmaker. Hij kon door zijn actieve spel een graai doen in de zwarte snoepdoos. Hij snoepte een aantal pionnen mee, pareerde als een volleerde David Copperfield eenvoudig de zwarte eeuwig-schaak-dreigingen waarna zijn a-pion het pleit beslechtte (2½-2½).
Bij het naspelen van de partij moest ik onwillekeurig terugdenken aan de fameuze woorden van Jan Hein Donner:

Lieve pion op a5

Mooi klein ding, randpion ben je, niet meer dan één veldje mag je bestrijken. Je bent zo klein, bijna niets en je hebt de hele partij daar op je plaatsje gestaan, maar al die tijd was mijn hoop op jou gebouwd en al mijn angstig hunkeren was voor jou. Ik zag je wel, zoals je daar stond, kleine bengel. De mensen dachten natuur­lijk dat het om de pion op d5 ging, hij trok hun aandacht, ja ze keken allemaal naar hem, maar jij en ik wisten het wel, het ging om jou, om jou en jou alleen.

Je hebt gewacht, stouterd, je hebt je niet opgedrongen, want je wist dat ik al die tijd alleen maar aan jou dacht en dat je niets hoefde te doen, want dat ik vanzelf wel bij je zou komen. Kleine randpion, je bent nu vrij. Ga je gang, op a8 wacht jou en mij de onuitsprekelijke heerlijkheid. Heb mijn dank, lief klein ding. Ik heb je lief,

je Koning

(J.H. Donner. Schaakbulletin 40, februari 1971. Opgenomen in ‘De Koning’, blz. 121.)

Hierna kwam SOF/DZP weer op voorsprong. Feike vergistte zich in de opening en kwam drie pionnen achter. Maar aan opgeven dacht deze Victor Mids niet. Onze amateur-psycholoog bleef doorspelen om ons moreel hoog te houden. Hij gaf pas op toen hij bijna mat stond (2½-3½).

Beide resterende partijen moesten dus gewonnen worden. Steef stond goed, maar Iroy vrijwel verloren. Een nieuwe goocheldoos was dus nodig.

Steef won inderdaad. De gehele partij hij een sterk initiatief en deze plus werd versterkt door enorm tijdverbruik van zijn tegenstander. Deze wist lang tegen te spartelen, maar onze Hans Klok toverde alle tegendreigingen weg een scoorde een mooie gelijkmaker (3½-3½).

En ten slotte komen we aan bij de apotheose van de avond.
Bij Iroy was er lang weinig aan de hand, totdat wit er in slaagde het initiatief naar zich toe te trekken. De ingewikkelde stelling, op een gegeven momenten stonden de vier paarden in een vierkantje bij elkaar, kostte beide partijen veel tijd. Op het moment dat beiden nog maar een halve minuut op de klok hadden, nam Harry Houdini plaats achter de zwarte stukken. Met duivelse zetten voerde hij de verloren stelling tot winst (4½-3½).

Met deze nipte zege blijven we in het spoor van Spijkenisse 2, dat met 6-2 won en nu dus 1½ bordpunt voor staat.

Schermafbeelding 2018-02-14 om 21.57.04

HI Ambacht 1 – Barendrecht / IJsselmonde 1 : regelmatig

door Bert Drolenga

In de vierde ronde stond laagvlieger Hendrik Ido Ambacht 1 op het menu. Dit team is afgelopen 2 jaar gepromoveerd van de derde naar de eerste klasse en moet zich nu zien te handhaven.
Onze taak was de (mede)koppositie te behouden en de 5½-2½-overwinning van concurrent Spijkenisse 2 te overtreffen.
We hadden 2 vervangers nodig, want Tjerk-Peter was zakelijk verhinderd en André had zich ziek gemeld. John en Jan waren adequate vervangers.

Strijdtoneel was De Cascade in HI Ambacht. Cascade betekent stroomversnelling, maar hier was op de borden eerst weinig van te merken. Na ruim anderhalf uur spelen was de strijd nog vrijwel in evenwicht: plusjes voor Iroy, Adri en Bert en minnetjes voor Steef en Jan.

Hierna stroomden de eerste punten dan toch binnen.
Iroy had initiatief na de opening en scoorde snel na een cadeautje van zijn jarige tegenstander (0-1).
Adri volgde snel. Omdat de speelkleur hem weinig uitmaakt, verving hij André aan het vierde bord. Hij bewees het gelijk van zijn teamleider door snel de druk op te voeren op de witte stelling met pionwinst tot gevolg. Dat was wel aan hem besteed (0-2).

Deze 2 punten waren verwacht volgens mijn eerdere prognose, maar aan de andere borden kwam er ook tekening in de strijd en vielen de kwartjes langzaam onze kant op: Steef en Jan kwamen beter te staan en de overige borden waren in evenwicht.

John bracht de volgende beslissing. Als invaller viel hij beheerst aan een scoorde een mooi halfje (½-2½).
De andere invaller, Jan, volgde zijn voorbeeld. Qua resultaat dan, want anders dan John speelde hij een krankzinnige Wild-West-partij waarin beide partijen afwisselend beter stonden. De stelling was zo ingewikkeld, dat Jan veel tijd nodig had. Op een gegeven moment had hij nog maar 2 minuten over tegen 1 uur en 3 minuten voor zijn tegenstander. Uiteindelijk wist Jan een stuk buit te maken, waarna de vrede werd getekend (1-3).

Feike won weer eens ouderwets: langzaam, maar zeker. Hoe, dat doet hijzelf uit de doeken (1-4):

Bert, ikzelf dus, speelt een constant seizoen: telkens groot voordeel, maar geen benutting van mijn kansen. Ook niet in deze partij. Ik wist mijn passieve tegenstander volledig in te snoeren, maar op het moment suprême bleek ik mijn breekkansen ook ingesnoerd te hebben. Hierna koos ik maar voor het halve ei. Schrale troost was dat hiermee de 2 matchpunten binnen waren (1½-4½).
.

Steef speelt een wisselvallig seizoen. In deze partij kwam hij eerst onder grote druk te staan, maar hij wist zich hier uit te worstelen. De betere stelling wist hij helaas toch niet te verzilveren (2-5).
Traditiegetrouw was op het laatst alleen nog Robbert bezig. Hij wist zich langzaam maar zeker naar een plus te spelen, maar daar bleef het dan ook bij (2½-5½).

Een regelmatige overwinning dit keer. We staan nu nog steeds gedeeld bovenaan met Spijkenisse, dat een zwaarder programma heeft gehad.

Schermafbeelding 2018-01-07 om 12.16.16

Overschie 2 – Barendrecht / Ijsselmonde 1: Moeilijk

door Bert Drolenga

In de derde ronde togen we naar Overschie. Spelen wij in Barendrecht in een Klachthuis, zij vertoeven in Het Prachthuis. En het was inderdaad heel gezellig daar. Wel wat warm trouwens en dat werd er in de loop van de avond niet beter op. Maar verder geen klagen over deze locatie.

We traden voltallig aan en hadden de opdracht om niet alleen te winnen, maar ook te denken aan ons doelsaldo. En deze combinatie bleek al lastig genoeg tegen het moeilijke Overschie.
Niet vreemd was dan ook dat halverwege de avond mijn plus-min-lijstje afwisselend 4½-3½ aangaf voor beide partijen.

Wij namen de leiding door een ouderwetse overwinning van André. Zijn eerste overwinning dit seizoen was er eentje om in te lijsten. Toen wit de verkeerde kant op rokeerde kwam het witte koninklijk echtpaar in een hachelijke situatie terecht. André maakte het onverbiddelijk uit en versmaadde zelfs damewinst! (1-0). Speel maar na!

Tjerk-Peter breidde de voorsprong uit naar 2-0. Zo vlak na de opening had zijn tegenstander vage aanvalskansen, maar Tjerk-Peter gaf geen krimp. Hoe hij won heb ik niet gezien door mijn eigen besognes, maar het moet ongetwijfeld een fraai punt geweest zijn. Ook is het natuurlijk gunstig voor zijn beroerde ELO-score.
Mijn eerder genoemd besognes zorgden er voor dat ik het verder scoreverloop volledig heb gemist. Dat was niet zo erg geweest als Bert, ik dus, had gewonnen. Maar ik slaagde er in een prachtstelling, met +3 op mijn siliconen vriend, en bovendien een half uur meer op de klok, alsnog de nek om te draaien. De winnende manoeuvre zag ik wel, maar ik leidde hem verkeerd in met een onterecht stukoffer.
Het moeilijkste van het schaken blijft het winnen van een gewonnen stelling…..

Omdat ik het verdere chronologisch verloop niet kan reproduceren, hanteer ik nu maar de omgekeerde bordvolgorde.
Adrie aan bord 7 mishandelde zijn opening, een pijnlijk verzwakkende g2-g4, en kwam heel erg moeilijk tot verloren te staan. Hij wist zich miraculeus en ternauwernood uit de problemen te worstelen en haalde een moeizame remise.

Robbert scoorde aan bord 5 weer eens een onnavolgbaar punt. Hij bewees maar weer eens hoe belangrijk gezonde ontwikkelingszetten zijn. Ze waren voldoende om de zwarte stelling uit elkaar te spelen. Rokeren hoefde pas op de 29e zet toen het pleit al beslecht was. Zwart ging niet lang hierna beroerd door zijn vlag.
Robbert is nu met een 100% score topscorer van onze klasse. Klasse!

André hadden we al gehad, dus belanden we aan bij bord 3 met Iroy aan het roer. Hij had eerst het centrum in handen, maar dat werd effectief aangevallen. Uiteindelijk belandde hij in een paardeneindspel met een hinderlijke minuspion. Dat was helaas niet meer te redden.
Steef kwam er aan bord 2 helaas ook niet aan te pas. Een vervelende initiatief op de damevleugel bezorgde hem een lastige avond. Te lastig, zoals bleek.

Als u goed heeft meegeteld staan we nu op 3½-3½ en is het eerste bord doorslaggevend. Het werd een spannende pot met twee partijen die allebei op de koningsvleugel aanvielen. Feike won en brak hiermee met zijn vervelende gewoonte om bij teamwinst zelf te verliezen.

Een moeizame overwinning dus. We staan nu gedeeld bovenaan met Spijkenisse, dus hopelijk gaat het de volgende wedstrijd ietsjes beter.

Schermafbeelding 2017-12-01 om 16.29.55

Barendrecht / IJsselmonde 1 – CSV 2: griezelen

door Bert Drolenga

Het was volle maan en Halloween was net geweest. Overdag zag ik diverse zwarte katten op straat lopen. Het was koud en ik huiverde…..
Deze spookachtige beelden kon ik missen als kiespijn! Want ik moest ‘s avonds schaken en wilde gewoon een onbezorgde overwinning op de promovendus. En verder geen gedonder!

Maar mijn angstbeeld bleek juist, want na zo’n 2 uur spelen ging de strijd nog gelijk op en was er nog geen zicht op een overwinning.
Weliswaar hadden Steef en Bert groot voordeel, maar Adrie stond slecht. Aan de andere borden was het evenwicht nog niet verbroken. Er kon dus nog van alles gebeuren….

Het onheil tekende zich verder af door een blunder van André. Hij wist langzaam een voordelige stand te bereiken toen hij opeens spoken zag. Een gepend stuk ging van het bord en dat betekende een vette nul (0-1).
Verder ramspoed deed zich voor aan het bord van Bert. In een Siciliaan kwam ik al snel een pion voor en wist ik bovendien de zwarte koning naar de onveilige damevleugel te lokken. Het punt leek gescoord, tot ik de genadeklap veel te snel uitdeelde. Deze klap bleek een waanvoorstelling, en stukverlies én een rood hoofd waren het gevolg. Gelukkig bleek mijn opgeluchte tegenstander een goede geest en bood meteen remise aan. Dit werd natuurlijk eveneens opgelucht aanvaard (½-1½).

Na dit remiseaanbod leken de kwade geesten genoeg plezier aan ons te hebben gehad en besloten ze onze tegenstanders eens lekker te plagen. Dit leverde ons 5 maar liefst winstpartijen op!
Adrie incasseerde als eerste het punt. Hij kwam superslecht uit de opening en kon zich amper verroeren. Gelukkig kreeg hij de kans zich te ontworstelen aan de witte spoken, waarna hij in sneltreinvaart met zijn zwarte demonen via de b-lijn dood en verderf zaaide in de witte stelling (1½-1½).
Tjerk-Peter was de volgende gelukkige. Na een Schotse opening kreeg hij ontwikkelingsvoorsprong dat resulteerde in pionwinst. Jammer genoeg wel een dubbelpion. Zwart had als compensatie het loperpaar, maar hij ruilde vervaard alle engerds af naar een pionneneindspel. Dat leek gemakkelijk gewonnen voor onze captain, maar in de praktijk was het kantje boord. Dat bleek genoeg (2½-1½).
Steef scoorde niet lang hierna. In de mooiste partij van de avond wist hij zijn tegenstander langzaam maar zeker de vernieling in te drukken. Zwart was gedwongen tot fantoombestrijding en probeerde een wanhopig kwaliteitsoffer. Dit bracht Steef niet van zijn stuk. Speel maar na en geniet (3½-1½).

Ook Robbert stond aan de goede kant van het schaakbord. Hij deed het rustig aan, zoals gebruikelijk. Hij en zijn tegenstander zaten als mythische wezens achter hun stukken. Dus terwijl de andere partijen al in een beslissend stadium waren, was op Robberts bord de opening net achter de rug. Hierna kreeg Robbert het zwaar en hij kwam een pion achter. Gelukkig had zijn tegenstander hier veel tijd nodig. En deze had hij niet (4½-1½).
Nummer vijf in de rij was Iroy. Hij kwam goed uit de opening en snoepte de kleine witte Casper op a2 mee. Hij zorgde er goed voor dat zijn tegenstander moeilijk een plan kon verzinnen. Deze probeerde het toch, maar dat kostte hem zoveel tijd dat hij in tijdnood zijn dame weggaf. Zie de partij, die Iroy helaas net niet helemaal kon reconstrueren (5½-1½).

Het slotakkoord kwam van vlaggenschip Feike. Hij kreeg het zwaar voor de kiezen, maar als bovennatuurlijk verschijnsel hem moet je minimaal vier keer verslaan in een partij. Dat lukte zijn tegenstander bij lange na niet (6-2).

Al met al een verrassende dikke zege. We staan zelfs bovenaan!!
Maar zoals good-old Joop Zoetemelk al zei: “Parijs is nog ver!”
Gelukkig had hij geen verstand van schaken…..

Schermafbeelding 2017-11-12 om 20.24.01

Eerste team speelt gelijk tegen Spijkenisse 2

Meteen in de eerste ronde mochten we tegen Spijkenisse 2, de degradant uit de promotieklasse van vorig jaar. Deze wedstrijd was een goede graadmeter om te kijken waar we met het team zouden staan. Het team is versterkt met de komst van Adri Helfrich. Helaas was Bert Drolenga verhinderd, maar met ons nieuw lid Jan Vermeulen was een waardige vervanger gevonden.
Aangezien onze sterreporter Bert er niet was, moeten jullie het dit keer met een saai wedstrijdverslag doen. Geen smeuïge verhalen en geen taalgrapjes dit keer.
Bij binnenkomst bij de Bibliotheek de Boekenberg was het een lawaai van jewelste. De eerste ronde van de Ron de Jong Groene Hart Cup werd gespeeld. Drie combinatie jeugdteams van Barendrecht/IJsselmonde speelden mee. De uitslagen zijn mij nog onbekend. Na afloop van hun wedstrijden werden ze verplicht om onze wedstrijden te adoreren en wij werden geacht het goede voorbeeld aan de jeugd te geven door een goede prestatie neer te zetten.

Aangezien ikzelf een taaie wedstrijd speelde, waar ik alle aandacht voor nodig had, heb ik niet zoveel van de andere borden gezien. Daarom heb ik aan een ieder gevraagd heel bondig te beschrijven hoe hun partij was verlopen.
Ditmaal was Robbert Meijer als eerste klaar. “Ik had een mooie stelling met wit. Mijn prachtige loper werd geruild met voordeel. Daarna kwam er een torenoffer overheen, wat leidde tot dameverlies van mijn tegenstander Rob Kalkman” (0-1).
Jan Vermeulen op bord 8 had zo’n 25 jaar niet meer geschaakt. Het schaken is hij zeker niet verleerd, maar hij moet nog een beetje in het ritme komen. Hij verbruikte zeeën van tijd maar kon in het eindspel afwikkelen naar een potremise stelling (0,5-1,5).
Bij Iroy Ockeloen zag ik een onoverzichtelijke stelling, met wisselende kansen. In zulke stellingen voelt Iroy zich als een vis in het water. Zijn terugkoppeling was: “Ik had een klein openingsvoordeeltje, maar de juiste winstweg was moeilijk te vinden. Op een gegeven moment kon ik de loper van Fabian van Buuren insluiten, wat uiteindelijk tot kwaliteitsverlies bij hem leidde (0,5-2,5).
Kort daarna remiseerde ik (Tjerk-Peter de Bruijn) tegen Bart de Glopper. In een Siciliaanse partij werd het evenwicht eigenlijk nooit verbroken. Zoals ik gewoon ben te doen, stop ik de partij bij thuiskomst meteen door Fritz. Dit keer kon ik rustig slapen want ik had geen grote blunders gemaakt (1-3).
Toen ik André Coenen na afloop van zijn partij tegen Steven de Wilde vroeg om een korte samenvatting van zijn partij, was zijn antwoord: “slechte partij gespeeld”. Na wat aandringen gaf hij aan dat hij koos voor een opening die hij niet goed beheerst en al snel een pion achter kwam te staan. De rest van de partij bleef hij achter de feiten aanlopen (2-3)
Feike Liefrink mocht op bord 1 tegen Ricardo Klepke (2236) spelen. Vorig jaar speelde Ricardo nog in het 1e team mee. Feike speelde zijn geliefde Morra gambiet. Dit is een verrassend en krachtig wapen tegen mindere schaakgoden. Tegen een sterke schaker sta je met deze opening gewoon een pion achter, die je nooit meer terugziet. Korte reactie van Feike: “Ik heb mijn best gedaan, maar het mocht niet baten” (3-3).
Steef Bergakker speelde op bord 2 tegen Joey Brokaar een sterke partij. Vanuit de Nimzo Indische verdediging ontstond een gesloten stelling. Joey had op een gegeven moment steeds de 15 seconden bonustijd nodig om zijn volgende zet te kunnen doen. Dit kon natuurlijk niet eeuwig doorgaan en zijn witte koning werd midden op het bord pardoes mat gezet (3-4).
Adri Helfrich was nog als laatste bezig. Hij had 2 pionnen voor een stuk, maar dat was te weinig compensatie. In de zaal waar we speelden was blijkbaar een tijdschakelaar ingesteld voor het licht. Elk half uur viel het licht uit en moest handmatig het licht weer aangedaan worden. Toen het licht voor de zoveelste keer werd aangedaan, riep Adri: “Verhip, ik sta helemaal verloren” (4-4).

Al met al is een 4-4 uitslag tegen Spijkenisse een goed resultaat. We staan er dit jaar goed voor en zoals iemand opmerkte: “als we de rest van de wedstrijden winnen, dan moet promotie naar de promotieklasse zeker mogelijk zijn”.

Schermafbeelding 2017-10-08 om 12.54.30

De IJssel 1 – Barendrecht /IJsselmonde 1: het remise-virus deel 2

door Bert Drolenga

De laatste ronde stond er wederom niets op het spel, beide teams kon niets meer gebeuren.
Is het dan ook niet verwonderlijk dat ik mijn aantekenlijstje al heb laten inpakken voor de komende verhuizing? Het verslag moet ik dus maken op basis van mijn geheugen en het verslag op de site van onze tegenstander.

Feit is wel, dat we begonnen met een 1-0 voorsprong door een overwinning van topscorer Feike die een goed seizoen mooi afsloot.
Op de wedstrijddag meldde André zich ziek, waardoor Pieter zijn debuut kon maken in het eerste. Hij speelde met open vizier, maar helaas ook met een open koningsstelling. Een venijnig loperoffer op f7 spleet zijn koningsstelling open waarna Pieter de boel niet meer droog kon houden.
Met deze uitslag kwam de tussenstand op 1½-1½, want Ron had eerder al remise gespeeld in een rustige partij.
Robbert imiteerde Ron, want ook hij behaalde een halfje in een weinig opwindende partij
(2-2).
We kwamen op voorsprong door een gelukkige overwinning van Tjerk-Peter. Hij kwam slecht uit de opening waarna zijn tegenstander groot voordeel had in het middenspel. Gelukkig voor ons wist deze het niet af te maken en dat moet je nooit doen tegen onze onvolprezen captain (3-2).
Iroy scoorde een punt in eigen doel. Hoe, heb ik niet gezien, maar de tijdnood zal er zeker debet aan zijn geweest (3-3).
Steef probeerde lang de stelling van zijn tegenstander te slopen, maar hij kwam er niet doorheen. De remise was onvermijdelijk (3½-3½).
Het slotakkoord was aan Bert. Een enorme mispeer in de opening kostte mij een belangrijke pion op a7. Belangrijke, want de pion werd geslagen door de vijandelijke dame die hierdoor wel erg dichtbij mijn lang-gerocheerde koning in de buurt kwam. Vervolgens wist wit een drukkend initiatief te ontketenen door het centrum wat mij een tweede pion kostte. Gelukkig raakte wit hierna de draad kwijt. In het toreneindspel kwam ik zelfs een pion voor te staan. Een onverdiende zege zat er niet meer in, maar met de remise mocht ik mijn handen ook dichtknijpen (4-4).

Een gelukkig gelijkspel dus en een vierde plaats in de eindstand. Niet goed, maar ook niet slecht. Wel een beetje kleurloos.
Topscorer was Feike en ook André deed het niet slecht.
De anderen snakken al naar het nieuwe seizoen.

Schermafbeelding 2017-04-05 om 21.17.03

Schermafbeelding 2017-04-05 om 21.17.29

Barendrecht / IJsselmonde 1 – Fianchetto 1: Het remise-virus

door Bert Drolenga

In de één na laatste ronde van dit seizoen stond er weinig meer op het spel voor beide teams. Zowel het kampioenschap als degradatie waren uit zicht en alleen persoonlijk eer stond op het spel. Voorzichtig werd al voor de aanvang “4-4”geroepen.

Deze wens werd versterkt door snelle beginremises van achtereenvolgens Tjerk-Peter en Ed (1-1).
Ook Robbert ontkwam niet aan het remisevirus. Jammer, want hij zich psychologisch goed voorbereid door geheel in stijl zijn CaSio-horloge om te doen. De bijna naamgenoot aan de andere kant van het bord was helaas niet onder de indruk (1½-1½).
Bert was ook al in een rustige bui. Te rustig, want drukte op het werk en de perikelen rond de aanstaande verhuizing thuis verhinderden hem alle zicht op samenhangende zetten. Na een slechte opening werd de eerste zwarte dreiging gemist. Stuk- en partijverlies waren het gevolg (1½-2½).
Feike ontkwam ook niet aan het remisevirus. Beide partijen deden hun uiterste best de puntendeling te ontwijken en vlogen de vijandelijke koning naar de strot. Wit mocht als eerste een poging doen, maar strandde door Feikes rustige verdediging. Toen was het Feikes beurt, maar ook hij strandde door een overhaaste damezet (2-3).

Toen waren er nog 3 partijen bezig. Steef stond beter, Iroy slechter en bij André was de zaak nog onduidelijk. Een klein verlies dreigde.

Steef stond inderdaad beter. De geheel partij had hij een licht initiatief, maar hoe hij het ook probeerde, zwart hield stand. Een teleurstellende remise dus (2½-3½).
Toen hing alles af van André, want Iroy had geen winstkansen.
André had de gehele partij een licht initiatief, maar hij slaagde er wel in langzaam vorderingen te maken. Geduldig manoeuvrerend wist hij zwart tot een blunder te verleiden (3½-3½).

En toen hadden we Iroy nog. Al na een paar zetten stond het bord in vuur en vlam waardoor beiden zeeën van tijd gebruikten: na 2 uur waren er nog maar 8 zetten gespeeld! Iroy ontkwam niet aan kwaliteitsverlies, maar stellingen met ongelijk materiaal liggen hem wel. En inderdaad, hij wist zoveel tegengas te geven, dat wit met 1 minuut op de klok niet meer wist hoe te winnen (4-4).

Een benauwd gelijkspel dus, nog 1 ronde te gaan.

Schermafbeelding 2017-03-02 om 18.08.42

Krimpen aan den IJssel 2 – Barendrecht / IJsselmonde 1: pijn

door Bert Drolenga

In de vijfde ronde stond koploper Krimpen aan den IJssel 2 op het menu. Aan ons de taak te bewijzen dat ze alleen maar op kop stonden omdat ze nog niet tegen ons hadden gespeeld.

Helaas werd deze taak bemoeilijkt door 3 voorvallen.
Ten eerste had Iroy bij het vooruitspelen volkomen onnodig een gewonnen stelling uit handen gegeven (0-1). Het tweede was de afzegging van Robbert vanwege ziekte. Gelukkig vonden we een goede vervanging in de persoon van Adri Jumelet.
Het derde voorval vond plaats op de speelavond. Ron bewees zijn slechte vorm van dit seizoen door in een ommezien een loper weg te geven. Hij was er ziek van (0-2).

Hierna duurde het een tijd voordat de volgende beslissing viel. Zo halverwege de avond stonden Feike, Tjerk-Peter en Adri goed, Steef en André gelijk en Bert minder, zodat we zowaar uitzicht hadden op een gelijkspel.

Helaas begon toen de pijnlijke periode.
Adri kon zijn goede stelling niet verzilveren en werd langzaam maar zeker teruggedrongen. De tijdnoodfase deed de rest (0-3).
Feike wist de pijn te verzachten. Het ruimtevoordeel dat hij na de opening kreeg wist hij bekwaam te verzilveren. In onderstaande stelling staat zwart al niet zo goed, maar na 22… Lc6? 23. Txc6 verliest zwart een stuk en is het meteen gedaan (1-3).

Tjerk-Peter kopieerde Adri. In een Schots gambiet offerde hij schijn op f7, waarna de zwarte koning op de tocht stond. Het punt leek aanstaande, maar zwart vocht aktief tegen, waarna Tjerk-Peter langzaam werd teruggedrongen (1-4).
André was de volgende tegenvaller. In een gelijkopgaande partij raakte hij op het eind het spoor bijster. Hoe, dat heb ik niet meer gezien (1-5).
Want ik, Bert, was druk bezig met een avondje keepen. Een ongelukkige opening bracht mij in het nauw, maar gelukkig wist ik stand te houden. Toen de remisehaven eindelijk in zicht was, een eindspel met ongelijke lopers, besloot ik op te houden met nadenken en alleen maar zetten te doen. Hierdoor slaagde ik erin de vele remisepaden te mijden en het enige pad naar het verderf te vinden (1-6).
Gelukkig deed Steef nog wat terug. In een Franse partij wist hij langzaam maar zeker terrein te winnen, waarna het einde snel en pijnloos kwam (2-6).

Pijnloos is deze nederlaag niet. Aan dit seizoen is geen eer meer te halen en aan de grauwe middenmoot kunnen we niet meet ontkomen. Alleen nog het opvijzelen van de persoonlijke scores rest ons nog.

Schermafbeelding 2017-02-01 om 21.05.31